Memoria unui mare sculptor roman, batjocorita: hotii au rupt bustul de bronz de pe soclu, dar nu au putut sa-l care

Memoria unui mare sculptor roman, batjocorita: hotii au rupt bustul de bronz de pe soclu, dar nu au putut sa-l care

Politistii vasluieni au declansat o ancheta dupa ce bustul marelui sculptor Marcel Guguianu, amplasat in Parcul "Victor Ion Popa" din Barlad a fost fiind smuls de pe soclu si partial distrus. A primit medalia de onoare a Academiei de Arta din Brazilia, Medalia de aur si Placheta de Onoare a statului San Marino si lista poate continua.

acum 42 luni (26 Jan 2017)

Politistii vasluieni au declansat o ancheta dupa ce bustul marelui sculptor Marcel Guguianu, amplasat in Parcul "Victor Ion Popa" din Barlad a fost fiind smuls de pe soclu si partial distrus. Bustul a fost amplasat in parcul pe care insusi Marcel Guguianu l-a proiectat, in anul 2013 fiind o lucrare din bronz, confectionata de artistul plastic Ion Iancut.

In urma cercetarilor desfasurate de politisti, bustul maestrului Guguianu a fost descoperit aruncat in parc, la cateva zeci de metri de soclu.

" Au fost declansate imediat cercetari si s-a deschis un dosar de cercetare penala pentru comiterea infractiunii de distrugere", au precizat reprezentantii nspectoratului de Politie al Judetului Vaslui.

Cel mai probabil, afirma surse din randul anchetatorilor, bustul din bronz a fost tinta hotilor care intentionau sa valorifice materialul din care era confectionat.

Si-a donat opera barladenilor

Considerat urmasul lui Brancusi, sculptorul Marcel Guguianu, s-a nascut la Barlad, fiind cetatean de onoare al orasului. Singura conditie pusa a fost de a fi expuse intr-un muzeu care sa-i poarte numele, proiect care s-a si realizat. Gradina muzeului gazduieste alte lucrari din marmura, precum si Memorialul, o constructie din lemn si piatra proiectata de sculptor, locul unde si-a dorit sa-i fie pusa inima dupa moarte.

Sculptorul a adunat zeci de distinctii de-a lungul carierei. Este cetatean de onoare al Bucurestiului, Mehedintiului si Barladului, dar si membru al Bancii Mondiale. A primit medalia de onoare a Academiei de Arta din Brazilia, Medalia de aur si Placheta de Onoare a statului San Marino si lista poate continua. A lasat in urma sa un numar impresionant de lucrari de sculptura monumentala, ansambluri statuare, busturi bronz si marmura ale unor scriitori, poeti, savanti, actori, amplasate in parcuri, gradini publice, institutii, teatre... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro