Memoria culturala ieseana primeste intariri

Memoria culturala ieseana primeste intariri

De asemenea, placa memoriala din curtea Casei Pogor este instalata pe stalpul de iluminat care "a fost realizat la SCOALA DE ARTE SI MESERII, infiintata in 1840 la Iasi, in timpul domniei lui Mihai Sturdza, prin efortul lui Gheorghe Asachi, cel care a pus si bazele presei in limba romana".

acum 58 luni (24 Mar 2016)

Muzeul National al Literaturii Romane Iasi a inceput un nou proiect de revitalizare a memoriei culturale a Iasului, prin marcarea, cu ajutorul placilor memoriale, a unor cladiri / locuri semnificative pentru istoria cultural-literara a orasului.

Proiectul face parte din planul managerial 2013-2017 al institutiei si isi propune (re)punerea in valoare, prin marcare, a cladirilor iesene in care au trait sau au creat personalitati nationale, a locurilor cu incarcatura culturala. Pe langa marcarea culturala a spatiului, placile au rolul de a oferi detalii incitante sau de a spune pe scurt o poveste interesanta extrasa din istoria locului, pentru turisti, dar si pentru localnicii care inca nu cunosc lucruri importante din istoria Iasului. De exemplu, in fata cladirii in care a locuit Iacob Negruzzi, se mentioneaza si faptul ca: "Iacob Negruzzi a gazduit aici cateva sedinte ale Junimii, la care Mihai Eminescu a recitat in 1883 poezia «Doina», iar Titu Maiorescu a citit in 1884 «O scrisoare pierduta» de I.L.Caragiale". De asemenea, placa memoriala din curtea Casei Pogor este instalata pe stalpul de iluminat care "a fost realizat la SCOALA DE ARTE SI MESERII, infiintata in 1840 la Iasi, in timpul domniei lui Mihai Sturdza, prin efortul lui Gheorghe Asachi, cel care a pus si bazele presei in limba romana".

+METODA cu efect GENIAL prin care se combat HOTII DE BUZUNARE din autobuze si ... ... Citeste intreg articolul pe evz.ro