Meloterapia si efectele ei. Ce instrumente muzicale trebuie sa asculti in functie de temperamentul pe care-l ai

Meloterapia si efectele ei. Ce instrumente muzicale trebuie sa asculti in functie de temperamentul pe care-l ai

"Muzicoterapia numita si meloterapia este o forma de terapie non verbala, benefica pentru mentinerea sanatatii fizici si psihice. Se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, atat pentru dezvoltare personala, cat si pentru deschiderea unui nou canal de comunicare in cazul persoanelor cu tulburari psihiatrice", explica, pentru "Adevarul", psihologul clinician Mihaela Cruceru. Printre instrumentele muzicale folosite in muzicoterapie sunt tobele, recomandate in special pentru persoanele cu un temperament melancolic, tocmai pentru a le trezi din starea lor de melancolie si harpa, pentru cele cu un temperament coleric pentru a instala linistea in viata lor", explica specialistul.

acum 89 luni (18 Jul 2017)

"Muzicoterapia numita si meloterapia este o forma de terapie non verbala, benefica pentru mentinerea sanatatii fizici si psihice. Se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, atat pentru dezvoltare personala, cat si pentru deschiderea unui nou canal de comunicare in cazul persoanelor cu tulburari psihiatrice", explica, pentru "Adevarul", psihologul clinician Mihaela Cruceru.

"Muzica ne insoteste zi de zi, chiar daca face parte din decor sau este doar un ecou interior, avand o putere deosebita asupra dispozitiei noastre. Mamele cunosc acest lucru si tocmai de aceea canta copiilor pentru a-I linisti si pentru a le readuce zambetul pe buze. Terapia prin muzica are scopul de a ne imbunatati starea de spirit si functiile mintale, iar beneficiile ei asupra sanatatii mintale sunt demonstrate.

Care e cea mai eficienta forma de muzica Muzica ne scapa, in primul rand, de stres. La fel si dupa perioadele mai dificile, cand aceasta forma de terapie ne poate face mai optimisti. O ora pe saptamana petrecuta in compania marilor clasici poate diminua semnificativ nivelul de cortizol din sange, care creste in timpul perioadelor de stres", mai spune psihologul.

"In muzicoterapie se poate folosi orice tip de muzica, insa trebuie aleasa cu o atentie deosebita deoarece poate declansa la anumite persoane crize de epilespsie. ocmai de aceea este recomandat ca terapia prin muzica sa fie facuta de catre un specialist cu studii in aceasta directie", mai spune specialistul. "O sedinta de meloterapie consta in ascultarea pasiva, in care clientul doar asculta muzica si apoi verbalizeaza trairile experimentate, sau in emiterea unor sunete prin improvizatie vocala sau instrumentala", arata specialistul.

Tobele, recomandate persoanelor melancolice, iar harpa, colericilor

De retinut ca nu doar muzica ce ne place spune ceva despre noi, ci si cea pe care nu o agream. "Muzica preferata va exprima in general ceea ce clientul nu poate sa exprime, oferindu-I siguranta si vo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro