Melatonina, hormonul somnului, previne diabetul

Melatonina, hormonul somnului, previne diabetul

Administrarea suplimentelor de melatonina este recomandata si celor care lucreaza in ture de noapte (pentru reglarea ritmului circadian), in caz de decalaj orar si celor care se confrunta cu oboseala cronica din cauza privarii repetate de somn. De pilda, pacientii cu migrene carora li s-au administrat 3 mg de melatonina in fiecare seara, cu 30 de minute inainte de culcare, au spus dupa 3 luni de tratament ca frecventa durerilor s-a redus la jumatate, iar durata lor s-a scurtat.

acum 90 luni (1 Nov 2016)

Melatonina este o substanta chimica produsa de epifiza, o glanda mica aflata la baza creierului. Substanta se gaseste si sub forma de suplimente, acestea fiind prescrise, de pilda, celor care nu pot dormi bine. Cea mai mare cantitate de melatonina este secretata in primii ani de viata, dupa care scade, pe masura ce inaintam in varsta.

Pe langa factorii de risc care duc la aparitia diabetului de tip 2 (precum obezitatea, istoricul familial, o dieta precara si sedentarismul), oamenii de stiinta au descoperit un alt "vinovat": nivelul scazut de melatonina. S-a observat pe durata unui studiu de 12 ani ca femeile care nu s-au imbolnavit de diabet aveau un nivel mai ridicat ale acestui hormon. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca secretia scazuta de melatonina aproape ca dubleaza riscul de diabet. Combate insomnia

Odata cu inaintarea in varsta, unele persoane au nevoie de melatonina pentru a se bucura de un somn mai bun. Numeroase studii au aratat ca administrarea suplimentelor cu melatonina cu 30-60 de minute inainte de culcare combate insomnia si imbunatateste calitatea somnului. Administrarea suplimentelor de melatonina este recomandata si celor care lucreaza in ture de noapte (pentru reglarea ritmului circadian), in caz de decalaj orar si celor care se confrunta cu oboseala cronica din cauza privarii repetate de somn.

De ajutor contra arsurilor la stomac

Cercetatorii au descoperit ca melatonina suprima acidul gastric si protejeaza esofagul de efectele refluxului. Iar dupa 40 de zile, participantii si-au rezolvat complet simptomele bolii de reflux gastroesofagian. Cercetarile au aratat ca hormonul ajuta la reducerea frecventei si intensitatii durerilor de cap atat de neplacute. De pilda, pacientii cu migrene carora li s-au administrat 3 mg de melatonina in fiecare seara, cu 30 de minute inainte de culcare, au spus dupa 3 luni de tratament ca frecventa durerilor s-a redus la jumatate, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro