Medicul roman care a aflat cum se traieste pe Marte

Medicul roman care a aflat cum se traieste pe Marte

"Weekend Adevarul" a stat de vorba cu romanca Elena Miscodan (37 de ani), membra a unui echipaj care a cunoscut cum ar fi viata pe Marte. Ea a participat la un experiment stiintific desfasurat de organizatia MarsSociety, intr-unul dintre putinele locuri de pe Pamant unde poate fi simulata viata pe Planeta Rosie - desertul Utah (SUA), un ocean uscat de piatra inrosita cu oxid de fier. Ne-am luptat pentru egalitate, am obtinut mult mai mult de-atat: avem "dreptul" sa facem tot ce face femeia de milenii, dar trebuie sa avem si un job, eventual functie de conducere, sa fim bune la toate astea si sa mai fim si epilate pe picioare si mirosind a trandafiri seara dupa cina. Utilizarea particularitatilor atmosferice de pe Marte pentru producerea de energie si de oxigen, extragerea apei din sol si folosirea abundentelor resurse minerale pentru constructii reprezinta doar cateva dintre solutiile promovate de organizatie pentru colonizarea Planetei Rosii. Inca de pe cand avea 11 ani, se zgaia noapte de noapte la cerul Oltenitei si, ca sa il vada mai bine, si-a construit un telescop dintr-o teava furata de la CAP si o lentila daruita de tatal ei. Cu talpile burdusite de basici, cu arsuri solare pe brate si cu doua minute intarziere peste limita de timp a concursului, Elena a reusit sa-si indeplineasca si acest vis: "Pe ultimii 300 de metri, un domn cu care intrasem in vorba cu o seara inainte a venit, m-a luat de mana si a inceput sa alerge cu mine. "Drumul a constat in mersul pe o fasie de vreo 2,5 m, in stanga un hau de vreo 700 de metri in medie, fara balustrada cea mai mare parte de drum, cu camioane care atunci cand treceau pe langa mine trebuia sa ma duc maxim pe stanga, cu camionul aplecat amenintator catre mine caci trebuia sa se urce un pic pe munte ca sa avem loc", povesteste Elena. Cat ma luptam eu cu crash bar-ul care imi clampase piciorul drept pe teava de esapament si nu puteam sa ies de sub mobra, iar un firicel de fum se inalta sprinten din gamba mea, minunatul a dat oleaca in spate - dupa ce a scos capul pe geam si mi-a zis vreo doua - si a trecut hotarat peste motocicleta sub care ma aflam prinsa ca un gandac la insectar".

acum 66 luni (22 Mar 2015)

"Weekend Adevarul" a stat de vorba cu romanca Elena Miscodan (37 de ani), membra a unui echipaj care a cunoscut cum ar fi viata pe Marte. Ea a participat la un experiment stiintific desfasurat de organizatia MarsSociety, intr-unul dintre putinele locuri de pe Pamant unde poate fi simulata viata pe Planeta Rosie - desertul Utah (SUA), un ocean uscat de piatra inrosita cu oxid de fier. Alaturi de cercetatori din Belgia, Canada si SUA, Elena Miscodan, medic traumatolog in Germania, a trait timp de doua saptamani intr-o baza martiana demna de povestile lui Asimov.

Insa Elena Miscodan este mult mai mult decat un astronaut de ocazie. A calatorit pe toate continentele, a sarit cu parasuta, a facut scufundari, a pilotat avioane sportive, alearga maratoane si a parcurs cele mai inalte trasee de motocicleta din lume. Dincolo de toate, Elena este pasionata de muzica si a cantat alaturi de una dintre legendele jazzului romanesc, Anca Parghel.

"Weekend Adevarul": Cum ai ajuns sa faci parte din echipa de "astronauti" care cerceteaza cum ar fi viata pe Marte?

Elena Miscodan: Am fost contactata de o cunostinta din cercul de "Marstronauti". Un echipaj deja format avea nevoie de inca un membru care sa fie responsabil de sanatatea echipajului, rolul meu fiind de "Health Safety Officer".

Unul dintre proiecte a fost sa testam un dispozitiv de curatare a diverselor obiecte - haine, in principal - bazat pe ozon. Desi pe Marte este apa, marea majoritate e blocata la poli sau in sol, iar procesul de extragere e costisitor, energetic vorbind. Una dintre solutii ar fi ozonul, care este deja utilizat in statii de purificare a apei. Ozonul elibereaza un atom liber de oxigen, care este foarte reactiv cu componentele organice, deci ucide rapid bacteriile. Dezavantajul, in cazul nostru, a fost ca mirosul de ozon este intepator, foarte puternic si poate parea foarte neplacut unor persoane. In prima z... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro