Medicul ingrozit de statistica cezarianei: "In comunism, daca depaseam 4% din totalul nasterilor, aproape ca era penal"

Medicul ingrozit de statistica cezarianei:

Cu o cariera de exceptie, fiind unul dintre putinii doctori in stiinte medicale din Slatina, cu peste 150 de lucrari stiintifice publicate in reviste de specialitate, comunicari la congrese, carti scrise in colaborare, medicul ginecolog Paul Ghica si astazi cauta. Si chiar nu e greu sa faci asta, inconjurat de o familie reusita, de o biblioteca pentru care orice iubitor de carte ar fi invidios, de obiecte de arta colectionate de-a lungul timpului sau mostenite de la rude inzestrate de Dumnezeu cu harul picturii. Cititi si: Doi invatatori de la o scoala de tara lupta sa recupereze istoria Oltului: "Stateam ca nebunul, copiam zile intregi cu pixul, pe atunci nu aveam aparat de fotografiat" Profesoara de teatru care si-a "vrajit" toti elevii si i-a ajutat sa castige trofeu dupa trofeu: "Ei sunt o prelungire a ce nu pot fi eu.

acum 80 luni (4 Feb 2016)

Cu o cariera de exceptie, fiind unul dintre putinii doctori in stiinte medicale din Slatina, cu peste 150 de lucrari stiintifice publicate in reviste de specialitate, comunicari la congrese, carti scrise in colaborare, medicul ginecolog Paul Ghica si astazi cauta.

Nu linistea la care viseaza pensionarii, nu intoarcerea la pasiunile abandonate in tumultul vietii active, ci noi posibilitati de exprimare profesionala, noi metode. Il ingrozesc statisticile si lupta sa le combata cum ar trebui s-o faca toti ginecologii - lamurind pacientele de importanta investigatiilor si adunand in evidente cat mai multe cancere de col uterin depistate in stadiile 0 si I, cand se poate face aproape totul pentru o viata normala in continuare.

"Poti sa spui ca faci colposcopie dupa minim zece ani de experienta"

O intalnire cu medicul slatinean Paul Ghica e o experienta greu de catalogat. Te simti privilegiat ca printre lucrurile importante pe care le face zi de zi isi rezerva timp pentru o discutie, pur si simplu, care se vrea pornita de la un amanunt amintit in treacat, candva, despre metoda proprie de a realiza histerectomia pe cale vaginala, cu multiple avantaje pentru pacienta. Metoda pe care a prezentat-o cu zeci de ani in urma la congresele de ginecologie si a folosit-o de nenumarate ori la Slatina si Craiova.

Totul intr-un "decor" aproape sobru, de cabinet medical, "indulcit" de prezenta pe o polita a doua icoane, printre cele absolut trebuincioase activitatii medicale de zi cu zi.

Daca la inceput interlocutorul e un pic rezervat, tema cu adevarat captivanta se dovedeste cea legata de depistarea cancerului de col uterin.

Dr. Paul Ghica dezvaluie ca a inceput sa realizeze colposcopii cand in tara existau mai putin de zece specialisti in domeniu, iar dupa atatia ani de practica domeniul inca ii rezerva surprize nebanuite. "Poti sa spui ca faci colposcopie du... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro