"Medicul fara de arginti" Vasile Voiculescu. De ce l-au bagat comunistii in puscarie la 74 de ani

Atras de literatura de pe bancile scolii, tanarul Voiculescu s-a inscris initial la Facultatea de Litere si Filosofie. "Din anii intai de litere, psihofizica si psihopatologia, dincolo de Sergio, Wundt si Hofding, m-au dus la medicina, pe urmele lui Vaschide, ale lui Pierre Janet si ale lui Wiliam James, cu experienta lui religioasa. Aruncat in inchisoare la 74 de ani A inceput sa frecventeze cercul religios "Rugul Aprins" de la manastirea Antim, asociatie de intelectuali vanata si desfiintata de autoritati in 1948.

acum 96 luni (28 Apr 2016)

Ramas in istoria literaturii romane drept "Poetul ingerilor", Vasile Voiculescu a fost prozator, dramaturg si medic. Intreaga sa existenta a stat sub semnul dragostei de semeni, credintei si marinimiei. "De n-as fi ajuns medic, as fi fost preot", marturisea scriitorul care si-a petrecut ultimii ani din viata in sihastrie.

Vasile Voiculescu s-a nascut pe 13 octombrie 1884, in familia lui Costache si Sultana Voicu.Inscris la scoala din Plescoi, apare in matricolele unitatii sub numele de Voiculescu.

Atras de literatura de pe bancile scolii, tanarul Voiculescu s-a inscris initial la Facultatea de Litere si Filosofie. Prins intre pasiunea pentru literatura si atractia pentru medicina a abandonat prima facultate si s-a inscris la Facultatea de Medicina. "Din anii intai de litere, psihofizica si psihopatologia, dincolo de Sergio, Wundt si Hofding, m-au dus la medicina, pe urmele lui Vaschide, ale lui Pierre Janet si ale lui Wiliam James, cu experienta lui religioasa. Am alergat la tot ceea ce atunci ispitea o minte intarcata de credinta si hranita stiintificeste: materialism, pozitivism, evolutionism, Littre, Claude Bernard, Aug. Comte, Darwin, Spencer. S-a casatorit cu Maria Mitescu, studenta si ea la Medicina femeia alaturi de care va ramane toata viata si cu care a avut cinci copii. Si-a capatat porecla de "medicul fara de arginti" pentru ca a facut din medicina mai mult o pasiune, decat o profesie. A participat ca medic la Razboiul de Independenta. Tratand bolnavii de pe front s-a imbolnavit de tifos, frebra tifoida si icter. A refuzat sa-si ia concediu de boala si a continuat sa-si exercite profesia in mijlocul ranitilor, pana la terminarea razboiului. M-am masurat cu visul si am iesit invins - Vasile Voiculescu Un om de o bunatate serafica pe care o arata oricui. Asa il evoca cunoscutii pe doctorul Vasile Voiculesc, ajuns in 1922 medic si profesor de igiena la Institutul Pompilian din Bucuresti.

Din cauza convingerilor sale democr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro