Medicul exceptional care trateaza copii bolnavi de cancer. De ce poate fi numita Margit Serban "doamna de fier a medicinei romanesti"

Medicul exceptional care trateaza copii bolnavi de cancer. De ce poate fi numita Margit Serban

Dupa zeci de ani de activitate, in care a reusit sa aiba performante uimitoare in domeniul sau de activitate, fiind primul medic roman care a realizat un transplant de maduva, Margit Serban lucreaza cu aceeasi pasiune pentru salvarea copiilor de cancer. Intru prima in spital si incep sa imi fac planul pentru ziua care incepe, cu problemele de asistenta medicala, gandindu-ma in acelasi timp si la aspectele de cercetare, avand in vedere faptul ca sunt coordonatoarea nucleului de cercetare din institutie, care functioneaza pe platforma Academiei de Stiinte Medicale. Dupa zeci de ani de experienta, doamna profesor traieste dramele pacientilor ei si dupa ce iese de pe usa spitalului: "Noi stim ca, sufleteste, ar trebui sa ne rupem de activitatea de spital in momentul in care am iesit pe portile spitalului, dar una este spusul si alta este facutul. Nu poti sa nu iti aduce aminte de ochii inlacrimati, de plansul jalnic, nu poti sa uiti privirea plina de speranta a copiilor carora nu pot sa le spun niciodata diagnosticul de cancer sau de leucemie.

acum 98 luni (5 Apr 2016)

Despre Margit Serban s-a scris si se va mai scrie mult. Niciodata nu va fi, insa, suficient sa vorbesti despre "doamna de fier" a medicinei romanesti. O combinatie de forta si sensibilitate, Margit Serban a fost greu incercata in plan personal si profesional. De fiecare data a iesit invingatoare, iar la 73 de ani lupta impotriva cancerului la copii.

Atrasa pe cand era inca foarte tanara in echipa medicului Louis Turcanu, Margit Serban s-a confruntat cu cazurile de copii cu cancer in urma cu zeci de ani, cand sansele unor astfel de bolnavi erau aproape egale cu zero.

"M-am intrebat de ce am fost aleasa eu ca femeie sa lucrez in domeniul cel mai greu al Medicinei. Nu mai puteam sa continui o activitate in care interventia mea medicala nu era decat temporara si de fapt insoteam bolnavul spre moarte. Mobilizata si de catre familie, care a vazut ca am devenit depresiva si participam la jalea parintilor, m-am hotarat sa ii spun domnului profesor ca este imposibil sa merg pe drumul acesta. Nu imi este in fire sa renunt, sa abandonez sau sa renunt la lucrurile grele in favoarea solutiilor usoare. Este probabil o chestiune de fire si de educatie", a declarat Margit Serban.

Dupa zeci de ani de activitate, in care a reusit sa aiba performante uimitoare in domeniul sau de activitate, fiind primul medic roman care a realizat un transplant de maduva, Margit Serban lucreaza cu aceeasi pasiune pentru salvarea copiilor de cancer. "Programul meu de lucru incepe ca pentru cei care sunt cu educatie veche, la ora 7.00. Intru prima in spital si incep sa imi fac planul pentru ziua care incepe, cu problemele de asistenta medicala, gandindu-ma in acelasi timp si la aspectele de cercetare, avand in vedere faptul ca sunt coordonatoarea nucleului de cercetare din institutie, care functioneaza pe platforma Academiei de Stiinte Medicale. Cea mai preocupanta activitate este cea legata de bolnav, mai ales ca este vorba in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro