Medicul care a lasat Franta pentru a profesa intr-o comuna din Romania. "Am vrut doar sa fac medicina la mine-n tara"

Medicul care a lasat Franta pentru a profesa intr-o comuna din Romania.

Cu mare bucurie si fara sa puna vreo intrebare suplimentara, asa spune Ramona Avram, un tanar medic din Oradea, ca a acceptat postul de medic de familie din comuna Oncesti, judetul Maramures. Medicul pe care trebuia sa-l inlocuiesc urma sa se pensioneze si mi-a explicat ca nu pot sa ma lase singura cu responsabilitate de la inceput, a zis ca trebuie sa stau langa un medic o luna-doua, pentru ca asa se procedeaza peste tot. Insa, dupa ce i-am spus ca nu as vrea sa raman acolo, ca nu-mi place ca nu pot fi aproape de mama, de ai mei, mi-a zis de acel post.

acum 30 luni (26 Apr 2018)

Cu mare bucurie si fara sa puna vreo intrebare suplimentara, asa spune Ramona Avram, un tanar medic din Oradea, ca a acceptat postul de medic de familie din comuna Oncesti, judetul Maramures. Tanara doctorita era plecata in Franta, unde era pe punctul de a semna un contract la un cabinet de medicina generala, al carui medic urma sa se pensioneze.

"Mi-am dorit sa se intampe ceva, sa nu fie nevoie sa semnez acel contract si sa pot sa ma intorc acasa", spune acum tanara doctorita.

Nu a fost vorba nici de bani si nici de conditii, despre care spune ca erau foarte bune in Franta. M-am imprietenit acolo cu o doamna doctor, am iesit cu familia ei, le-am prezentat Romania asa cum o vad eu, pentru ca sunt multi oameni - sotul ei, de exemplu, profesor - care mai cred ca noi suntem comunisti. Si mi-a venit sa rad, dar si sa plang, pentru ca nu e normal sa fim vazuti asa. Nu am avut de platit nimic, am avut toate conditiile, nu aveam nimic de ce sa ma plang.

Totusi, dorinta ei a fost sa vina in tara, unde sa practice meseria pentru care s-a pregatit atat de multi ani. Si nu pentru ca ar fi fost rau acolo, ci pentru ca indiferent unde ar fi, nicaieri nu e ca acasa.

"Eu nu m-am dus acolo pentru bani, ci m-am dus pentru ca nu mi-am putut face un cabinet in Romania. Nu am cum, banca nu ne ajuta, nu ne sprijina decat cu 20.000 de euro, dar in Oradea se vinde cu 45.000 de euro. Cineva a preluat un praxis cu aroape 2.000 de pacieti contra sumei de 45.000 de euro. Nu a mai asteptat sa semneze contractul, cand a auzit de oferta de la Oncesti. Am fost un fel de observator, pentru ca nu puteam lucra de la inceput. Ordinul Medicilor nu iti da dreptul sa lucrezi daca nu ai un pic de experienta. Medicul pe care trebuia sa-l inlocuiesc urma sa se pensioneze si mi-a explicat ca nu pot sa ma lase singura cu responsabilitate de la inceput, a zis ca trebuie sa stau langa un medic o luna-doua, pentru ca ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro