Medicina la granita cu vrajitoria. Cum se vindecau oamenii in trecut cu grasime de porc si cu sange de capra

Medicina la granita cu vrajitoria. Cum se vindecau oamenii in trecut cu grasime de porc si cu sange de capra

In vitrine sunt prezentate, cu explicatii detaliate, ce medicamente foloseau farmacistii din secolele XVI-XVII: scarabei de trandafir, untura de porc, bila de taur, sange de capra, ambra cenusie de la casalot, excremente de hyrax (un rozator mai mare decat sobolanul), coarne razalite de cerb. "Raul" se scotea din om cu praf de gaze Informatii despre tamaduitoarele medicamente avem, zice Ana Maria, din inventarele farmaciilor de acum jumatatea de veac, retetare, din enciclopedii pentru farmacistii de atunci, dar si din memoriile lasate de unii dintre acestia. Muzeul pastreaza mai multe borcane de corn de cerb, inclusiv un corn razalit de acum vreo 300 de ani.

acum 54 luni (12 Jan 2017)

Ana Maria Gruia, custodele expozitiei, le spune curiosilor care trec pragul muzeului despre cum ciudatenii ca praful de gandaci, glandele de castor, oasele de sepie si alte bizarerii treceau drept leacuri miraculoase ale holerei, epilepsiei si al banalului lesin.

In vitrine sunt prezentate, cu explicatii detaliate, ce medicamente foloseau farmacistii din secolele XVI-XVII: scarabei de trandafir, untura de porc, bila de taur, sange de capra, ambra cenusie de la casalot, excremente de hyrax (un rozator mai mare decat sobolanul), coarne razalite de cerb. Curiosii pot merge la muzeu luni, marti, miercuri si vineri - de la ora 10.00 la ora 16.00, iar joia - de la ora 12.00 la ora 18.00, dar si in ultima sambata din luna - intre orele 10.00 si 16.00.

"Raul" se scotea din om cu praf de gaze

Informatii despre tamaduitoarele medicamente avem, zice Ana Maria, din inventarele farmaciilor de acum jumatatea de veac, retetare, din enciclopedii pentru farmacistii de atunci, dar si din memoriile lasate de unii dintre acestia.

"Unele sunt logice pana la un punct: pentru calciu se dadea oase de sepie, coarne de cerb: Lucruri pentru care nu trebuia omorat animalul", spune Ana Maria.

Muzeul pastreaza mai multe borcane de corn de cerb, inclusiv un corn razalit de acum vreo 300 de ani. Tot calciu contine asa-numitii "ochi de rac", dar nu au nimic de-a face cu ochii crustaceei, ci sunt niste bobite albicioase care apar in zona burtii racului si sunt provizii de calciu, pe care aceasta creatura le-ar folosi cand isi schimba exoscheletul. Farmacistii de acum cateva secole prescriau "ochi de rac" impotriva hiperaciditatii gastrice.

Ca sa scoata toxinele din corp - "raul" - farmacistii dadeau prafuri din gandaci de frasin si scarabei de trandafir. Se pastreaza marturii ca insectele de frasin, maro sau verzui, erau aruncate in apa cu otet, uscate si pisate, iar in doze mici ducea la aparitia de basici pe piele. Custodele expoz... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro