Medicii de familie din Olt au ajuns "pasari de noapte": "La 2, la 3, noi validam servicii! Si nici atunci nu merge SIUI-ul"

Medicii de familie din Olt au ajuns

SIUI-ul s-a blocat din nou, o situatie aproape obisnuita de cativa ani incoace, numai ca medicii de familie, cei care se confrunta primii cu pacientii scosi din sarite de orele de asteptare, sunt disperati. Raspunsul: "ne pare rau, va trebui sa mai asteptati sau sa reveniti, pentru ca nu merge sistemul" este cel mai des primit, cand nu este completat cu explicatii de tipul "imi pare rau, eu nu stiu daca se mai valideaza ulterior si nu vreau sa platesc reteta din banii mei". Un alt efect pervers al faptului ca sistemul, de mai bine de o saptamana, este mai mult blocat este acela ca pacientii pleaca adesea din spital doar cu o scrisoare medicala, fara prima reteta eliberata de medicul specialist.

acum 31 luni (11 May 2018)

SIUI-ul s-a blocat din nou, o situatie aproape obisnuita de cativa ani incoace, numai ca medicii de familie, cei care se confrunta primii cu pacientii scosi din sarite de orele de asteptare, sunt disperati. Ii tinem pe pacienti in cabinet, care vor neaparat sa plece cu reteta pe loc, cu zecile de minute, am avut si o ora si de asteptare la o reteta. Noi nu mai facem medicina, stam cu ochii pe ecranul calculatorului, sa vedem cand se deblocheaza", a spus medicul Mihai Ungureanu, presedintele Societatii Mediilor de Familie Olt. Raspunsul: "ne pare rau, va trebui sa mai asteptati sau sa reveniti, pentru ca nu merge sistemul" este cel mai des primit, cand nu este completat cu explicatii de tipul "imi pare rau, eu nu stiu daca se mai valideaza ulterior si nu vreau sa platesc reteta din banii mei".

Teoretic, in astfel de cazuri in care sunt dificultati in functionarea sistemului informatic, se procedeaza la eliberarea de retete off-line. Colegii din Bucuresti sunt foarte porniti si vor picheta astazi Casa Nationala, pentru ca nu se mai poate lucra asa", a declarat medicul de familie Viorel Radulescu, fostul vicepresedinte al asociatiei profesionale a medicilor de familie.

Un alt efect pervers al faptului ca sistemul, de mai bine de o saptamana, este mai mult blocat este acela ca pacientii pleaca adesea din spital doar cu o scrisoare medicala, fara prima reteta eliberata de medicul specialist. Am avut colegi carora li s-a imputat reteta, pentru ca prima reteta trebuie eliberata de specialist, nu de noi, iar daca nu o elibereaza, Casa amendeaza spitalul, sau ar trebui sa-i amendeze, cu doua milioane lei vechi pentru fiecare caz. Spitalul are protectie de doua ori, pentru ca cele eliberate afecteaza bugetul lor, si e mai bine sa nu le dea, iar noi suntem de doua ori descoperiti", a mai spus medicul de familie Viorel Radulescu.

Directorul pentru relatii contractuale din cadrul CJAS Olt, Sorina Oanc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro