Medici romani de succes in Europa, ignorati in tara. Roman renumit in Germania: "Nu am o datorie fata de Romania. Eu iubesc Romania"
Chiar daca sunt atasat de Romania, nu pot sa tin cont de aceste atasamente", a mai spus Serban Costa, potrivit caruia medicii veniti din Romania se bucura de un prestigiu tot mai mare in Germania. Factorii de decizie din sistemul sanitar si din mediul academic nu sunt interesati de oferta de nerefuzat a profesorului care s-a oferit sa vina in Romania cu singura pretentie de a-i fi platit drumul. De asta sprijin si pentru Romania ideea care a fost implementata in Germania acum sapte sau opt ani, aceea de introducere a unui program national de screening pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani", mai spune medicul cercetator, care aduce si noutati din domeniu. "Aceasta boala de perineu incepe de la 40 de ani si multe femei o considera ca fiind soarta lor de femeie. In Germania, la vreo 60 de milioane de locuitori, sunt peste patru milioane de femei care au o astfel de problema. Dintre acestea, mai putin de un sfert stiu ca exista un remediu pentru boala lor", declara medicul Andrei Funogea, adaugand ca de la 1 iunie incepe in Germania o ampla campanie de informare publica prin care femeile sa fie anuntate ca exista remediu pentru boala care le distruge viata sociala. Este fiul profesorului Ion Chiricuta, cel care a dat numele Institutului Oncologic din Cluj-Napoca, si a condus vreme de mai multi ani Institutul de Radioterapie Oncologica de la Spitalul "St. Vincenz" din Limburg, Germania. S-a intors in tara ca sa-i fie aproape mamei sale, de 93 de ani, dar si ca sa ofere o sansa la tratament de radioterapie occidental celor bolnavi de cancer din Romania. Totusi, pastreaza legatura cu tara si ofera gratuit interventii chirurgicale de reconstructie pacientilor romani cu malformatii craniofaciale, in cadrul unui proiect care se desfasoara pe o perioada de trei ani la Institutul Regional de Oncologie din Iasi, orasul de unde a plecat medicul Murariu.
Doi medici timisoreni, Simedrea Voicu si Bogdan Muresan, creatorii Fem Help, un ONG prin care vor sa aduca la standarde internationale cel putin cateva domenii medicale care privesc sanatatea femeii din Romania, au organizat la Timisoara, in perioada 15-17 mai, conferinta "Concepte moderne in Ginecologie si Medicina fetala". Este vorba despre Dragos Eugen Georgescu (seful Departamentului de Chirurgie al Centrului de lupta anticancer din Rouen - Franta), prof. Serban Dan Costa (director al Clinicii de Obstetrica-Ginecologie din cadrul Universitatii Magdeburg - Germania) si Andrei Muller Funogea (seful clinicii de Obstetrica-Ginecologie de la spitalul "Sf. Chiar daca si-au aratat disponibilitatea de a ajuta sistemul medical romanesc, cu experienta si cunostintele lor, fara vreo pretentie financiara, cei trei regreta ca nu au gasit inca o cale de colaborare cu autoritatile din Romania.
Veniti la Timisoara in virtutea relatiilor personale cu medicii care au organizat, la mijlocul lunii trecute, conferinta "Concepte moderne in Ginecologie si Medicina fetala", trei specialisti romani din diaspora - Serban Dan Costa, Andrei Muller Funogea si Dragos Eugen Georgescu - si-au depanat povestile pentru "Weekend Adevarul".
Profesorul Serban Costa (60 de ani), plecat din tara in urma cu peste 40 de ani si ajuns o somitate in Germania, este marturia dragostei pentru limba romana. Si asa am facut!", explica medicul Serban Costa, intr-o romana perfecta, fara niciun fel de accent german. Avea aproape 19 ani cand familia Costa a hotarat sa plece in Germania alaturi de cei doi copii. "Cum implineai 18 ani, trebuia sa semnezi ca esti dispus sa semnalezi acte de terorism impotriva statului si a poporului. Agentii de securitate intrau in scoli, incercau sa ne contacteze. Le era teama ca nu suntem pregatiti pentru sistemul respectiv", isi incepe povestea de emigrant Serban Costa. Astfel, in 1974, medicul Costa Senior a reusit sa faca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro