Medici, despre posibila lipsa a liniilor de garda in spitale: "E o criza fara precedent, pacientii risca sa nu mai primeasca servicii"

Medici, despre posibila lipsa a liniilor de garda in spitale:

Medicii ameninta ca de pe 1 septembrie nu vor mai asigura liniile de garda, iar in caz de urgenta romanii se vor prezenta degeaba la spitale ca nu va avea cine sa le acorde primul ajutor. Ministerul Sanatatii ar fi trebuit sa vina cu norme de aplicare, dar asta nu s-a intamplat pana acum, desi ordonanta de urgenta a intrat in vigoare de aproape o luna", a completat Gheorghe Borcean, precizand ca sunt manageri de spitale care fac presiuni asupra oamenilor din subordine si ii obliga sa semneze contracte cu care acestia nu sunt de acord.

acum 61 luni (31 Aug 2016)

Medicii ameninta ca de pe 1 septembrie nu vor mai asigura liniile de garda, iar in caz de urgenta romanii se vor prezenta degeaba la spitale ca nu va avea cine sa le acorde primul ajutor. Criza fara precedent vine ca urmare a faptului ca doctorii din majoritatea spitalelor din tara refuza sa semneze contractele de munca cu timp partial. Medicii sustin ca vor fi obligati sa faca garzi, pentru care vor primi o remuneratie calculata la salariul de baza din 2009.

"Pentru prima data, exista riscul ca din septembrie pacientii sa nu primeasca ingrijiri in urgente.Consecintele merg mai departe, daca un spital ramane fara linii de garda, el risca sa primeasca mai putini bani de la casele de sanatate si sa intre intr-o alta categorie decat cea in care e. Este foarte multa presiune in sistem, dar ii sfatuim pe medici sa nu ajunga in situatia in care sa nu le acorde ingrijiri pacientilor veniti in urgenta", a declarat, pentru "Adevarul", doctorul Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Forul condus de acesta a atras atentia asupra crizei garzilor, care a ramas, de fapt, nerezolvata, dupa o intalnire pe care au avut-o in Capitala toti cei 41 de presedinti de colegii ale medicilor din tara. Plata diferita pentru aceeasi munca prestata Cea mai mare problema e legata de existenta a doua contracte de munca cu acelasi angajator, una cu durata normala, cealalta cu durata partiala, retribuite diferit. Ministerul Sanatatii ar fi trebuit sa vina cu norme de aplicare, dar asta nu s-a intamplat pana acum, desi ordonanta de urgenta a intrat in vigoare de aproape o luna", a completat Gheorghe Borcean, precizand ca sunt manageri de spitale care fac presiuni asupra oamenilor din subordine si ii obliga sa semneze contracte cu care acestia nu sunt de acord.

Astfel de situatii exista deja la unitati sanitare mari din Capitala, inclusiv la Spitalul Floreasca, Coltea sau Universitar. Nu l-am semnat, am scris obiectiunile pe el, pentru ca era incheiat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro