Medicamentele se vor ieftini de la 1 iulie

Medicamentele se vor ieftini de la 1 iulie

"Daca doresc sa mearga la pretul aprobat anterior prin ordinul de ministru, atunci cu siguranta va fi comercializat in Romania si va intra in rambursare, dar nu mai mult de sase luni, dupa care, daca doresc sa se alinieze, vor merge cu 5% mai putin din pretul de producator", a mai spus directorul. In aceasta situatie, pacientul, daca merge cu o reteta compensata sau gratuita si solicita la farmacie, farmacia face o comanda ferma si distribuitorul ii va aduce reteta intr-un interval de 24-48 de ore", a declarat oficialul, adaugand ca s-au depus dosarele pentru 1.800 de medicamente inovative si pentru 3.800 de produse generice.

acum 79 luni (19 Jun 2015)

Acesta este un proces continuu, dar, cu siguranta, daca va aparea punctual o situatie de acest gen, vom raspunde de urgenta pentru ca pacientii sa nu simta lipsa medicamentelor de pe piata", a spus Mihaela Udrea. Potrivit acesteia, sunt necesare doua cataloage de medicamente si, incepand cu luna septembrie, o noua metodologie de calcul a pretului, care sa corespunda si sa poata fi aplicabila in toate unitatile, dar fara a depasi pretul de rambursare din fond. Pacientul va plati in plus din buzunar pentru medicamentul inovativ Ea a mai spus ca, prin noul ordin, in situatia in care producatorii nu respecta pretul conform metodologiei de calcul au posibilitatea sa il conteste in termen de 90 de zile. "Daca doresc sa mearga la pretul aprobat anterior prin ordinul de ministru, atunci cu siguranta va fi comercializat in Romania si va intra in rambursare, dar nu mai mult de sase luni, dupa care, daca doresc sa se alinieze, vor merge cu 5% mai putin din pretul de producator", a mai spus directorul. "Daca pacientul solicita medicamentul inovativ, farmacia elibereaza medicamentul inovativ, dar cu diferenta de la pretul de rambursare pana la pretul de raft al inovativului, care este mai mare decat pretul de referinta generic", a mai spus Udrea. Asta pentru ca imediat ce noile cataloage de preturi vor intra in functiune, reprezentantii Ministerului Sanatatii intentioneaza sa lucreze la o noua lege prin care sa fie statuata modalitatea de calcul a pretului la medicamente.

"La finalul acestei sesiuni parlamentare, imediat cum intra in vigoare ordinul si cele doua cataloage - catalogul national public, respectiv catalogul national CANAMED, vom incepe sa ne gandim la un nou sistem si la o noua modalitate de calcul a pretului la medicamente", a completat Udrea.

Sefa Directiei Medicamentului din MS a mai precizat ca economia estimata de autoritati prin implementarea noilor preturi la medicamente este de 10%. Legat de discontinuitatile din farmacii, Mihaela Udrea a sp... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro