Medicamentele expirate, un pericol pentru sanatate

Medicamentele expirate, un pericol pentru sanatate

Romanii au prostul obicei de a pastra pungi intregi cu medicamente de toate felurile fie prin sertare fie prin frigider, uneori la temperaturi necorespunzatoare, alterand astfel calitatea pastilelor. De asemenea, in SUA exista reglementari precise, mai ales in contextul ingrijorator in care geologii au examinat 39 de cursuri de apa din 30 de state, iar 80% contineau urme de substante medicamentoase. Dar pentru a reusi o schimbare de mentalitate si de comportament sunt necesare doua conditii: o legislatie specifica si completa, cu prevederi clare de responsabilitati si o campanie puternica de informare si constientizare.

acum 80 luni (7 Aug 2017)

Romanii au prostul obicei de a pastra pungi intregi cu medicamente de toate felurile fie prin sertare fie prin frigider, uneori la temperaturi necorespunzatoare, alterand astfel calitatea pastilelor. Este si drog si otrava si poate sa produca bine doar daca el corespunde din punct de vedere al calitatii. Difera de la caz la caz", a explicat, pentru "Adevarul", profesorul Marius Bojita de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj Napoca.

Alergiile, dereglarile tranzitului intestinal, ameteala si durerile de cap sunt doar cateva dintre efectele pe care un medicament expirat le poate avea asupra organismului.

"Asa cum in farmacie farmacistul este obligat sa aranjeze produsele in functie de termenul de valabilitate, la fel ar trebui aranjate si acasa. Este esential ca data de pe cutii sau de pe blistere sa fie verificata, mai ales daca exista un stoc cu produse. Daca un medicament expirat se gaseste la o persoana fizica, nu se cunosc conditiile in care acele pastile au fost pastrate si atunci ele trebuie duse la o farmacie pentru a fi distruse", a completat farmacistul Marius Bojita. Ce medicamente tin romanii prin sertare sau frigider

La randul sau, Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP), arata ca cei mai multi dintre romani neglijeaza complet data de valabilitate de pe cutiile cu medicamente. Partea proasta este ca obisnuim sa tinem in punga cu medicamente si produse cu prescriptie, antibiotice, in ideea ca le vom da altcuiva sau ca le vom folosi cu alta ocazie, ceea ce nu este deloc in regula. Mai exista si a treia categorie de medicamente, cele biologice, cum e albumina, care expira in sase luni si trebuie pastrata in anumite conditii. Riscurile sunt foarte mari dar aici e vorba de lipsa de educatie a pacientului roman", a explicat Barbu, precizand ca romanii foarte rar duc medicamentele la farmacie pentru a fi distruse. Iar acest lucru se int... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro