Medic renumit, despre cazul Lucan: "Asistam la o executie publica. Va afecta activitatea de transplant din Romania"

Medic renumit, despre cazul Lucan:

Fost coordonator national pentru al medicilor ATI intr-un program de identificare a potentialilor donatori de organe si fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii, medicul timisorean Dorel Sandesc sustine ca dosarul Lucan este de natura sa afecteze activitatea de transplant din Romania. Cu un rol important in convingerea familiilor sa isi dea acordul pentru donarea de organe si unul dintre contributorii cresterii numarului de donatori de organe din Romania, Dorel Sandesc sustine ca dosarul Lucan va afecta activitatea de transplant din Romania pentru ca rudele celor care trebuie sa isi dea acordul pentru prelevarea organelor de la cei aflati in moarte cerebrala vor avea mai putina incredere in aceasta activitate.

acum 57 luni (3 Jan 2018)

Fost coordonator national pentru al medicilor ATI intr-un program de identificare a potentialilor donatori de organe si fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii, medicul timisorean Dorel Sandesc sustine ca dosarul Lucan este de natura sa afecteze activitatea de transplant din Romania. Contactat pentru un punct de vedere pe marginea cazului "Lucan", Dorel Sandesc a declarat ca responsabilitatea sa era pe partea de identificare a donatorilor si de discutiile cu familia care trebuie sa isi dea acordul, nevand un contact direct cu medicul Lucan, care lucra pe partea de implantare a rinichilor.

Cu un rol important in convingerea familiilor sa isi dea acordul pentru donarea de organe si unul dintre contributorii cresterii numarului de donatori de organe din Romania, Dorel Sandesc sustine ca dosarul Lucan va afecta activitatea de transplant din Romania pentru ca rudele celor care trebuie sa isi dea acordul pentru prelevarea organelor de la cei aflati in moarte cerebrala vor avea mai putina incredere in aceasta activitate. Are loc o executie publica in mod evident si modul acesta de a prezenta situatia va afecta in mod sigur activitatea de transplant", a declarat medicul Dorel Sandesc, potrivit caruia s-a muncit extrem de mult in acest domeniu si s-a ajuns la un nivel care acum este in scadere.

Transplantul de organe a suferit un declin in ultimii ani, dovada stand cifrele care arata ca, la Spitalul Judetean Timisoara s-au recoltat in anul 2015 sapte prelevari de organe, iar in 2016 noua, spre deosebire de anii 2012, 2013 cand se realizau chiar si 20 de prelevari intr-un an. Dorel Sandesc sustine ca inainte de cazul Lucan, scaderea numarului de prelevari de organe a fost determinata de "ambianta publica tot mai agresiva". Acest lucru, de a include in aceasta reactie publica categorii intregi, si medicii sunt printre cei mai afectati de aceasta tendinta de generalizare, este cel mai grav si profund nedrept si e d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro