Medic, despre transplantul medular: "Ne permite sa facem chimioterapie si radioterapie intensiv, care sa distruga cat mai multe celule tumorale"

Medic, despre transplantul medular:

Bolnavii, unul in varsta de 47 de ani, altul in varsta de 63 de ani, au recomandare de transplant medular si vor fi transplantati in luna decembrie in Compartimentul de Transplant Celule Stem Hematopoietice de la IRO Iasi.

acum 64 luni (23 Nov 2017)

IRO Iasi a realizat doua proceduri de recoltare de celule stem hematopoietice la pacienti diagnosticati cu mielom multiplu. Bolnavii, unul in varsta de 47 de ani, altul in varsta de 63 de ani, au recomandare de transplant medular si vor fi transplantati in luna decembrie in Compartimentul de Transplant Celule Stem Hematopoietice de la IRO Iasi. Catalin Danaila, medic-sef al Clinicii de Hematologie de la IRO, transplantul medular inseamna sanse la viata pentru pacientii oncologici, diagnosticati cu mielom multiplu, limfom non-Hodgkin, boala Hodgkin sau alte afectiuni. Transplantul de celule stem hematopoietice este de doua tipuri: autotransplant, atunci cand celule medulare se recolteaza de la un bolnav si i se administreaza dupa un tratament specific, si alotransplant, atunci cand celulele stem se recolteaza de la un donator sanatos, compatibil cu pacientul, fiindu-i administrate acestuia dupa tratamentul specific de conditionare. Intensitatea tratamentului atrage dupa sine si o alterare profunda a maduvei osoase, aspect care trebuie supleat prin reintroducerea de celule stem ce vor recoloniza maduva, permitand reluarea activitatii medulare", a specificat dr. In compartimentul de transplant medular de la Iasi se vor efectua, la inceput, autotransplanturi, dupa cum au mentionat medicii. Activitatea dintr-un centru de transplant medular consta in tratamentul cancerelor hematologice cu protocoale cu doze mari de citostatice, urmate de restabilirea hematopoiezei prin transplantul de celule stem recoltate anterior de la bolnav sau de la un donator compatibil. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro