Meci-test pe stadionul Arcul de Triumf: Romania intalneste pentru prima data Brazilia la rugby

Stejarii vin dupa turneul din Asia si America de Nord, in care au invins Canada cu 25-9 si au pierdut onorabil in fata Japoniei, cu 33-21. Sambata, 24 iunie, pe Stadionul National de Rugby "Arcul de Triumf" din Bucuresti, va avea loc o partida test de rugby, intre Romania si Brazilia. Restrictiile rasiale au franat rugby-ul Diferenta de dezvoltare intre fotbal si rugby, pe meleaguri braziliene, a venit in proportie covarsitoare de la statusurile sociale care functionau ca reper la finele secolului XIX, respectiv inceputul secolului XX.

acum 82 luni (22 Jun 2017)

Stejarii vin dupa turneul din Asia si America de Nord, in care au invins Canada cu 25-9 si au pierdut onorabil in fata Japoniei, cu 33-21.

Sambata, 24 iunie, pe Stadionul National de Rugby "Arcul de Triumf" din Bucuresti, va avea loc o partida test de rugby, intre Romania si Brazilia. Echipa reprezinta un melanj de localnici si expati britanici si irlandezi, fara nume sonore. Conform atestarilor documentare, primul meci de rugby s-a disputat in anul 1888, la Sao Paulo, intre doua echipe formate din emigranti britanici. Acesta era un tanar brazilian al carui tata avea origini scotiene si venise intre plantatiile de cafea, ca inginer de cai ferate.

Miller senior se casatorise cu o brazilianca de descendenta britanica, iar la putin timp a venit pe lume cel supranumit, mai apoi "parintele fotbalului si rugby-ului brazilian", Charles William Miller.

Pentru a oferi fiului o educatie aleasa, acesta a fost trimis la Southampton, in Anglia, la una din cele mai bune scoli ale vremii. Charles William Miller a facut eforturi remarcabile de a implementa cele doua sporturi in Brazilia, iar demersurile sale nu au ramas fara ecou. In 1895, la imboldul sau, la Sao Paulo a avut loc primul meci de fotbal din Brazilia.

Restrictiile rasiale au franat rugby-ul

Diferenta de dezvoltare intre fotbal si rugby, pe meleaguri braziliene, a venit in proportie covarsitoare de la statusurile sociale care functionau ca reper la finele secolului XIX, respectiv inceputul secolului XX. Cele doua rase, albii si negrii, se evitau cat de mult posibil.

Tarziu, in 1915, un club de fotbal, Santa Cruz, a spart aceasta bariera sociala si a permis negrilor sa evolueze in aceeasi echipa cu semenii lor albi. Celelalte partenere de intrecere au acceptat cu greu acest lucru, dar pana la urma au facut-o, punand conditia ca intre cele doua rase sa nu existe contact fizic. Acesta este unul dintre principalele motive, sustin cercetatorii fenomenului, pentru ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro