Mecanismul suveicii, descris de un fost primar: "Cu acelasi plic votau toti acei alegatori cumparati ori slabi de inger"

Mecanismul suveicii, descris de un fost primar:

si, fiindca, conform legei, oricine era liber a imparti buletine de vot, tiparite cu numele candidatilor, identice cu acele de la biurou - unii dintre alegatori, dintre acei dubiosi, erau adusi intr'o camera, dela cluburile politice sau in alte locuri mai dosnice - si acolo, fie prin coruptie, fie prin amenintari, i se incredinta plicul stampilat sustras dela biurou, inauntru caruia se introducea buletinul de vot al candidatului dorit, iar plicul gata lipit, se da alegatorului care, dupa ce se ducea in sala de vot, si il depunea in urna, la inapoere, era obligat a preda candidatului, ori agentului plicul deschis ce i se da de presedintele biuroului.

acum 61 luni (6 May 2017)

Dumitru Hogea, fost primar al orasului Piatra Neamt, descrie intr-o carte de amintiri publicata in 1936 cum functiona metoda inventata de Nicolae Saveanu, sef al liberalilor din Vrancea. In lucrarea de memorii "Din trecutul orasului Piatra-Neamt", publicata in 1936 de fostul primar al urbei de la poalele Pietricicai (1914-1918), sunt cuprinse si referinte la viata politica locala. Intre acestea, un capitol este dedicat si descrierii metodelor de fraudare a votului in diferite runde de alegeri. Paternitatea si intrebuintarea ei a fost atribuita lui Nae Saveanu de la Focsani, caruia i s'a spus apoi Saveanu-Suveica", spune D. Fostul primar spune ca procedura prevedea ca la ora 8 dimineata, cand se instala biroul alegerilor, prezidat de un magistrat superior, prima operatiune era stampilarea plicurilor de catre presedinte, cu sigiliul primariei si cu stampila candidatilor, daca acestia credeau necesar. "Votarea se facea in modul urmator: presedintele da fiecarui alegator cate un bulentin de vot tiparit cu numele candidatului, adica atatea buletine de vot cati candidati erau, si cate un plic stampilat, cu care alegatorul trecea singur intr'o camera secreta; "Odata ce plicul sustras intra in mana unui candidat, sau unui alt agent al lui, operatia suveicei se facea in afara localului de vot; si, fiindca, conform legei, oricine era liber a imparti buletine de vot, tiparite cu numele candidatilor, identice cu acele de la biurou - unii dintre alegatori, dintre acei dubiosi, erau adusi intr'o camera, dela cluburile politice sau in alte locuri mai dosnice - si acolo, fie prin coruptie, fie prin amenintari, i se incredinta plicul stampilat sustras dela biurou, inauntru caruia se introducea buletinul de vot al candidatului dorit, iar plicul gata lipit, se da alegatorului care, dupa ce se ducea in sala de vot, si il depunea in urna, la inapoere, era obligat a preda candidatului, ori agentului plicul deschis ce i se da de presedintele biuroului. In lucrarea sa de memorii, fostul ed... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro