Mecanismul malefic al colectivizarii comuniste. Tarani impuscati dupa ce s-au revoltat si lasati morti in strada

Mecanismul malefic al colectivizarii comuniste. Tarani impuscati dupa ce s-au revoltat si lasati morti in strada

Considerata de istorici ca fiind o componenta fundamentala a procesului de sovietizare a societatii romanesti, campania de colectivizare a fost un demers de amploare realizat de regimul comunist, dupa instalarea de la sfarsitul anilor 1940, cu toate mijloacele pe care le avea la dispozitie. Pe 1 august 1949, trupele de militie si de graniceri, ajutate de securisti, au intrat in sat, unde s-au purtat adevarate lupte, mai multi tarani fiind ucisi si raniti.

acum 77 luni (7 Sep 2016)

Considerata de istorici ca fiind o componenta fundamentala a procesului de sovietizare a societatii romanesti, campania de colectivizare a fost un demers de amploare realizat de regimul comunist, dupa instalarea de la sfarsitul anilor 1940, cu toate mijloacele pe care le avea la dispozitie.

"Semnalul oficial in directia colectivizarii in intreaga Europa de Est a fost dat in iunie 1948, cand Kominformul - Biroul International al Partidelor Comuniste - a adoptat, la solicitarea lui Stalin, o rezolutie in acest sens. Decizia de a impinge partidele comuniste catre asaltul asupra lumii satului facea parte dintr-un plan de ansamblu care viza accelerarea asimilarii formatiunilor respective, in contextul cristalizarii razboiului rece. In document se preciza ca proprietatea de 5 hectare nu era rentabila pentru o agricultura moderna, iar taranii saraci ar prefera o forma diferita de productie. Plenara respectiva ii definea pe asa numitii , taranii care exploatau forta de munca. De precizat ca la acest for politic s-a stabilit ca procesul de colectivizare sa se desfasoare gradual, nu in maniera fortata", spune istoricul aradean.

FOTO: arhiva Adevarul

Aceasta mai adauga ca demararea procesului a fost dublata, cum era si firesc, de o ampla campanie de propaganda. Au fost publicate numeroase articole si reportaje despre importanta urmarii modelului sovietic de colectivizare, ilustrandu-se cu exemple din Uniunea Sovietica, unde statul asigura bunastarea generala.

"Asaltul asupra satului aradean a fost pregatit si prin actiuni de slabire a gospodariei traditionale taranesti, sistemul cotelor obligatorii reprezentand o importanta parghie a autoritatilor comuniste. Colectarea desfasurata in timpul campaniei agricole din vara lui 1949, a provocat un lant de revolte taranesti in unele localitati din nordul judetului Arad. Astfel, in localitatea Sepreus, la 31 iulie 1949, pe fondul comportamentu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro