Mecanismul durerii. De ce oamenii o percep diferit si ce-i de facut atunci cand suferinta devine insuportabila

Mecanismul durerii. De ce oamenii o percep diferit si ce-i de facut atunci cand suferinta devine insuportabila

Durerea este principalul factor care indeamna persoanele sa se prezinte la medic si este principalul simptom care intr-un fel, anunta gravitatea unei afectiuni. Sunt persoane care au pragul inalt si atunci tolereaza durerea pana la nivele destul de inalte, dar sunt si persoane care la aceeasi intensitate a unor stimuli, acuza dureri atroce. Durerea a devenit in momentul de fata si o disciplina distincta, existand la nivel national o Asociatie de Algeziologie care studiaza cauza si modalitatea de tratare a durerilor.

acum 99 luni (26 Feb 2016)

Durerea este principalul factor care indeamna persoanele sa se prezinte la medic si este principalul simptom care intr-un fel, anunta gravitatea unei afectiuni.

"Acest lucru nu inseamna ca durerea este si cel mai grav simptom sau cel care poate pune diagnosticul unei afectiuni. Stim cu totii ca sunt si boli tacute, dar care omoara: diabetul, hipertensiunea arteriala, cancerele. Durerea in cancer este unul dintre simptomele care apar in stadiile avansate, atunci cand volumul tumorii produce compresii sau lezarea tesutului normal din jur", a explicat pentru "Adevarul", doctorul Valentin Boldea, medic de familie. Sunt persoane care au pragul inalt si atunci tolereaza durerea pana la nivele destul de inalte, dar sunt si persoane care la aceeasi intensitate a unor stimuli, acuza dureri atroce.

Cele mai intense dureri

"Conform multor specialisti, cele mai mari dureri au loc in timpul travaliului, iar nasterea ar fi stimulul cu cele mai mari dureri. Altii ar spune ca neoplasmele si anumite tipuri de cancer care au metastaze osoase au dureri de intensitate crescuta. Aici este si miza cea mai mare, pentru ca in cancer discutam despre un organism slabit, la care durerea este invalidanta, creeaza imposibilitatea deplasarii si a alimentarii. Aici sunt si cele mai mari dileme pentru ca desi s-au incercat diverse substante medicamentoase, durerea nu a fost nici macar diminuata, persoana recurgand la gesturi extreme, precum sinuciderea. Exista insa si metode chirurgicale de tratare a durerii, mai ales in nevralgii, in care se procedeaza la intreruperea traiectului nervos", a precizat doctorul Valentin Boldea.

Si durerile de dinti sunt incluse in categoria celor mai sacaitoare, de multe ori, acestea fiind primul motiv al prezentarii la medic. Pana la inlaturarea cauzei durerii, trebuie sa actionam si pentru diminuarea durerii care se percepe la nivel cerebral, unde o si constientizam. Aici exista diverse substa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro