Matrita bijutierilor daci, piesa unica in lume tinuta ascunsa doi ani de catre arheologi datorita valorii inestimabile

Matrita bijutierilor daci, piesa unica in lume tinuta ascunsa doi ani de catre arheologi datorita valorii inestimabile

Potrivit cercetatorului, descoperirea reprezinta si o confirmare a unui fapt documentat de-a lungul timpului de generatii de arheologi, ca Sarmizegetusa, in ajunul cuceririi de catre romani era un mediu cosmopolit, in care elitele regatului dacic erau capabile sa achizitioneze produse si servicii de foarte buna calitate.

acum 72 luni (2 Jun 2015)

Pregatirile pentru cea mai asteptata expozitie organizata in acest an la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva au ajuns la final. Tinuta departe de ochii publicului, timp de doi ani, de la data descoperirii ei, matrita antica descoperita in Sarmizegetusa Regia va fi expusa in premiera la Deva. Matrita va fi prezentata la Deva, iar cu ocazia expozitiei va fi lansat si volumul care cuprinde studiile realizate in ultimii doi ani de specialisti asupra acestei piese unice. Acesta va fi spatiu extrem de bine securizat si va oferi o ambianta placuta vizitatorilor", a declarat Liliana Tolas, managerul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva. Intre timp, matrita a fost cercetata de arheologi, iar un expert din Ungaria s-a ocupat de restaurarea ei. Potrivit arheologilor, ea este confectionata din bronz, are o greutate de peste opt kilograme si era folosita in antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale pretioase, fiind singura piesa de acest fel descoperita pana acum pe intreg teritoriul fostei Dacii.

Obiectul de forma hexagonala este incrustat cu sculpturi ale unor animale mitice, provenite din zona mediteraneeana.

Potrivit cercetatorului, descoperirea reprezinta si o confirmare a unui fapt documentat de-a lungul timpului de generatii de arheologi, ca Sarmizegetusa, in ajunul cuceririi de catre romani era un mediu cosmopolit, in care elitele regatului dacic erau capabile sa achizitioneze produse si servicii de foarte buna calitate. Vantul a rupt un fag vechi de peste un secol din incinta cetatii dacice Sarmizegetusa Regia, iar in cadere trunchiul a antrenat un alt copac pe care l-a smuls din radacini. In groapa creata de sub radacina trunchiului doborat, a doua zi Vladimir Brilinsky, omul care se ocupa de administrarea monumentului UNESCO, a descoperit, impreuna cu cativa copii pe care ii insotea in acel loc, piesa unica din bronz, provenita, cel mai probabil, dintr-un... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro