Matrita antica din Sarmizegetusa Regia va fi reevaluata. Un istoric renumit, propus pentru expertizare

Matrita antica din Sarmizegetusa Regia va fi reevaluata. Un istoric renumit, propus pentru expertizare

Matrita antica de bronz din Sarmizegetusa Regia ar putea fi expertizata din nou, dupa ce in urma unei evaluari rezlizate de specialistii muzeului din Deva a fost estimata la circa 120.000 de euro. Matrita antica din Sarmizegetusa Regia / ADEVARUL Evaluata initial la 120.000 de euro Matrita de bronz din Sarmizegetusa Regia a fost evaluata la circa 120.000 de euro, inaintea inceperii procesului de arheologul Adriana Pescaru, expert atestat, fost director al Muzeului Civilizatiei dacice si Romane din Deva.

acum 64 luni (14 May 2018)

Matrita antica de bronz din Sarmizegetusa Regia ar putea fi expertizata din nou, dupa ce in urma unei evaluari rezlizate de specialistii muzeului din Deva a fost estimata la circa 120.000 de euro.

Tribunalul Hunedoara a incuviintat realizarea unei noi expertize a matritei antice de bronz, gasite la Sarmizegetusa Regia, in procesul in care Andreea Ciuciu (31 de ani), din Arad, a solicitat in 2016 despagubiri de circa 500.000 de lei pentru ca ar fi participat in vara anului 2013 la descoperirea artefactului.

"Instanta a acordat un nou teren de judecata, pentru 25 iunie 2018, pentru a se emie adresa domnului Ernest Oberlander-Tarnoveanu cu solicitarea de a comunica daca indeplineste conditiile legale pentru a efectua raportul de expertiza si pentru a-si exprima acordul in acest sens", a declarat, pentru adevarul.ro, Ildiko Glaman, purtatoarea de cuvant a Tribunalului Hunedoara. Matrita antica din Sarmizegetusa Regia / ADEVARUL

Evaluata initial la 120.000 de euro

Matrita de bronz din Sarmizegetusa Regia a fost evaluata la circa 120.000 de euro, inaintea inceperii procesului de arheologul Adriana Pescaru, expert atestat, fost director al Muzeului Civilizatiei dacice si Romane din Deva. Piesa a fost descoperita intamplator in situl arheologic de la Sarmizegetusa, la sud de poarta de sud a incintei fortificate, intr-o pozitie secundara, posibil ajunsa aici de pe terasa superioara din cadrul unui atelier. Valoarea de executie a unui astfel de obiect la ora actuala, la care se adauga valoarea istorico-documentara, frecventa, vechimea, materialul tehnic, valoarea artistica, starea de conservar. La valoarea totala se adauga valoarea de bun de exceptie, adaugandu-se si valoarea de conservare - restaurare a bunului, astfel valoarea piesei reprezinta suma de 560.000 lei si poate fi clasata la categoria Tezaur", se arata in rezultatul evaluarii artefactului.

Matrita de la Sarmizegetusa Regia a fost descop... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro