Mastile populare, intre traditie si superstitii. Ritualuri pagane care alunga duhurile rele si aduc bunastarea in casa

Mastile populare, intre traditie si superstitii. Ritualuri pagane care alunga duhurile rele si aduc bunastarea in casa

"In perioada aceea exista credinta ca toate duhurile rele se ingramadesc pe pamant la sfarsitul anului si ele trebuie alungate, ca sa intampinam prima zi din noul an fara tot soiul de lucruri rele", explica Paul Buta, unul dintre cei mai cunoscuti artisti populari galateni. Fiecare masca are un anumit specific, in functie de ritualul la care va fi folosita Foto: Valentin Trufasu Unele masti ieseau efectiv hidoase, pentru ca dintii erau facuti din gheare de gaina sau de curcan.

acum 43 luni (28 Apr 2016)

Mastile populare erau folosite in Romania inca din perioada precrestina, iar ele s-au pastrat o vreme si in crestinism. Putini stiu ca pana si taiatul porcului de Craciun este un obicei pagan.

Mastile sunt legate de anotimpuri, dar si de nastere, nunta si inmormantare. Principalele momente din viata omului erau insotite in acele vremuri de nevoia de veselie.

"In perioada aceea exista credinta ca toate duhurile rele se ingramadesc pe pamant la sfarsitul anului si ele trebuie alungate, ca sa intampinam prima zi din noul an fara tot soiul de lucruri rele", explica Paul Buta, unul dintre cei mai cunoscuti artisti populari galateni. Ritualurile incepeau cu venirea a ceea ce localnicii numesc "mascatii", persoane care purtau diverse masti si care loveau in talange si aveau bate bifurcate, ca sa alunge raul. De pilda, ceea ce localnicii numeau "mana vacii", este, de fapt, o boala specifica a animalelor, dar pe care oamenii si-o explicau prin atingerea raului.

"Ca sa sperii pe urat, trebuie sa fii mai urat ca el"

Acesti mascati erau oameni care stiau sa starneasca hazul si care aveau imaginatie, inventivitate.

"Ca sa sperii pe urat, trebuie sa fii mai urat ca el", completeaza Paul Buta.

Fiecare masca are un anumit specific, in functie de ritualul la care va fi folosita Foto: Valentin Trufasu

Unele masti ieseau efectiv hidoase, pentru ca dintii erau facuti din gheare de gaina sau de curcan.

Dupa ce jucau masca, ea era lovita de "mascati" cu batele in afara hotarelor satului si apoi i se dadea foc.

Purificarea prin foc

In schimb, mastile care atrageau bunastarea, cum ar fi masca de paparuda, cele care invocau ploaia, sunt extrem de frumoase.

Si mastile folosite la ritualurile de inmormantare aveau alta structura, in sensul ca nu avea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro