Masonii vechiului Focsani. Membrii gruparii au decretat: Investitia in educatie, cel mai important deziderat

Masonii vechiului Focsani. Membrii gruparii au decretat: Investitia in educatie, cel mai important deziderat

In Vrancea, cei care s-au ocupat de acest subiect al francmasoneriei au aflat lucruri interesante despre lojile masonice care au functionat in acest tinut, mai ales ca se stie ca masoneria a jucat un rol important in realizarea Unirii Principatelor Romane de la 1859, prin reprezentanti de seamna care si-au pus amprenta asupra istoriei Romaniei si a poporului. Tot in perioada sfarsitului de secol XIX s-au remarcat ca deosebit de active ordinele si societatile fraterne evreiesti, una dintre acestea fiind Loja "Instructiunea" din Focsani, care conducea practic comunitatea israelita din oras, dar intretinea si Scoala Primara Israelita de Baieti.

acum 93 luni (4 Mar 2016)

In Vrancea, cei care s-au ocupat de acest subiect al francmasoneriei au aflat lucruri interesante despre lojile masonice care au functionat in acest tinut, mai ales ca se stie ca masoneria a jucat un rol important in realizarea Unirii Principatelor Romane de la 1859, prin reprezentanti de seamna care si-au pus amprenta asupra istoriei Romaniei si a poporului.

Este si cazul profesorul Bogdan Constantin Dogaru, din Panciu, un cercetator al istoriei francmasoneriei din Vrancea, care a descoperit ca prima loja francmasona atestata documentar in fostul judet Putna a fost "Loja Aurora", constituita pe 3 decembrie 1880, sub obedienta Marii Loje Nationale Romane. Desi se dorise ca Orientul Focsani, , sa aiba cea mai ilustra loja, inceputul dominat de pasiuni se va dovedi deosebit de dificil", scrie Bogdan Constin Dogaru intr-o lucrare dedicata francmasoneriei din judetul Vrancea. S-au facut si desfacut multe loje masonice

Astfel, potrivit acestuia, in anul 1882, doctorul Ion Macridescu, nasul de cununie de mai tarziu al capeteniei legionare Corneliu Zelea Codreanu, formeaza impreuna cu alti masoni din judet o alta loja, "Unirea", tot la Focsani, dar sub obedienta Marelui Orient din Roma-Italia.

Unul dintre ilustrii francmasoni care s-au implicat in mod direct in viata publica a Focsaniului a fost si Rachtivan Savel, profesor de matematica la Liceul Unirea, fondator in 1895 al celui de-al doilea grup de stiinte ezoterice ce s-a constituit in Romania dupa introducerea Ordinului Martinist.

Din randul masonilor militari din Focsani se disting maiorul Gheorghe Pastia, renumitul filantrop care a construit din banii sai doua monumentale cladiri, practic astazi cele mai importante edificii culturale din Focsani, Ateneul Popular si Teatrul Municipal, ambele purtandu-i numele.

Tot in perioada sfarsitului de secol XIX s-au remarcat ca deosebit de active ordinele si societatile fraterne evreiesti, una dintre acestea fii... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro