Masina viitorului, mai aproape decat ne imaginam: "In mai putin de 10 ani vei vedea masini care trec pe langa tine fara sa fie nimeni inauntru"

Astazi, o masina din clasa de lux se bazeaza pe aproximativ 100 de milioane de linii de cod sursa ca sa poata rula. Doar sistemul de radio si de navigatie a unei masini din clasa de lux are peste 20 de milioane de linii de cod sursa. Ca si comparatie, un avion Boeing 787 are aproximativ 7 milioane de linii de cod sursa, iar un avion de lupta F-35 Joint Strike Fighter are aproximativ 6 milioane de linii de cod sursa. "Pentru a sustine nevoia puterii de procesare si stocare a unei masini autonome, in urmatorii ani se vor introduce sisteme electronice complexe de procesare care pot avea zeci de procesoare, iar o masina va avea zeci de astfel de sisteme complexe de procesare. Dar pe langa avantajele masinilor electrice, ca si intotdeauna exista si dezavantaje cum ar fi: timpul considerabil mai mare de "alimentare" a masinii electrice, masa acumulatorilor contribuie semnificativ la masa intregii masini, pericolele cauzate de tensiunile la nivele inalte pot crea accidente pentru cei care folosesc sau repara astfel de masini", a subliniat Paul.

acum 36 luni (7 Mar 2017)

Practic, marii producatori de masini se bat sa produca masina electrica pentru care nu va mai fi nevoie de sofer. Imagineaza-ti ca in aproximativ cinci ani vei putea fi pasager in propria ta masina chiar daca stai pe scaunul soferului, iar in mai putin de 10 ani vei vedea masini care trec pe langa tine pe sosea si nu vei vedea pe nimeni inauntru. Imagineaza-ti ca vrei sa faci o vizita cuiva aflat la o distanta de cateva sute de kilometri si tot ce trebuie sa faci este sa te urci in masina si fara sa depui niciun efort vei ajunge la destinatie. Imagineaza-ti ca politia nu te va mai opri in trafic pentru neacordare de prioritate, iar viteza excesiva si nerespectarea semnelor de circulatie vor fi parte a trecutului. Cele mai afectate meserii vor fi cele de politist, sofer si curier, deoarece masinile vor putea sa se conduca singure respectand toate regulile de circulatie. "In urmatorii ani, marii producatori de masini vor lansa masini cu sisteme care permit ca acestea sa ia decizi fara interventia unei fiinte umane. In plus, pe langa toate acestea masina viitorului va fi una electrica", a mai aratat tanarul, potrivit caruia conform standardelor din industria constructoare de masini, exista cinci nivele de conducere autonoma a vehiculelor. "Zero inseamna ca masina nu ofera niciun fel de asistenta soferului, iar nivelul cinci insemna ca masina poate lua toate deciziile in ce priveste condusul, iar soferul nu trebuie sa mai participe cu ceva, poate sa fie chiar absent. Majoritatea masinilor de astazi, cu sisteme de asistenta la condus, se incadreaza la nivelul trei", a mai aratat Paul, care a lansat si un scenariu. "Imagineaza-ti ca in urmatorii ani vei putea sa iti comanzi un televizor de pe internet si sa iti trimiti masina la depozit sa il aduca acasa. Nu vei mai avea nevoie de firme de curierat", a aratat inginerul roman din Germania.

Anul 2021 este preconizat ca anul in care marii producatori vor lansa pe piata modele care se incadreaza la nivelul patru d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro