"Masina" de tocat banii nostri: prime si cadouri din bani publici pentru angajati din firme private
Potrivit un raport de control incheiat de Curtea de Conturi in decembrie 2017, doar 115 din cele 240 de persoane care au beneficiat de cadouri de Ziua Femeii erau salariati ai Ecosal, restul fiind de la Rodmag Consulting SRL (102 oameni), iar 18 de Administratia Pietelor SA. "S-a constatat stabilirea eronata a drepturilor salariale, inclusiv a sporurilor, premiilor si a altor drepturi acordate functionarilor publici, personalului contractual, persoanelor cu functii de conducere si personalului care ocupa functii de demnitate publica in suma de 68 milioane lei si efectuarea de cheltuieli de personal neprevazute de legislatia in vigoare in valoare de 37 milioane lei", se mentioneaza in document.
Spre exemplu, in anul 2016 (cele mai recente date disponibile la Curtea de Conturi), aceste tipuri de cheltuieli au ajuns la 105 milioane de lei, dintre care 12 milioane de lei doar sporul pentru conditii asa-zis periculoase, platit fara baza legala. Au premiat salariatii unei firme private
Un caz aparte de acest fel s-a intamplat la Primaria municipiului Galati, al carei serviciu de salubritate (care functioneaza ca serviciu al primariei, dar sub denumire comerciala -Ecosal - si cu buget propriu de venituri si cheltuieli) a reusit sa plateasca, in 2016, prime si cadouri ilegale de 135.000 de lei. Potrivit un raport de control incheiat de Curtea de Conturi in decembrie 2017, doar 115 din cele 240 de persoane care au beneficiat de cadouri de Ziua Femeii erau salariati ai Ecosal, restul fiind de la Rodmag Consulting SRL (102 oameni), iar 18 de Administratia Pietelor SA.
De asemenea, de Paste s-au dat pungi cu produse pentru 761 de salariati, din care 268 angajati proprii, iar 403 persoane de la Rodmag si Administratia Pietelor. Rapoartele Curtii de Conturi releva faptul ca desi din 2008 incoace au fost incheiate mii de acte de constatare prin care edilii au fost obligati sa recupereze banii platiti nejustificat pentru astfel de sporuri, lucrurile continua.
Astfel, la nivelul anului 2016 (datele sunt pentru controalele facute in cursului lui 2017, prezentate in raportul facut public de Curtea de Conturi in ianuarie 2018), primarii din Romania au aprobat plata unor salarii, prime si sporuri ilegale in cuantum de 105 milioane de lei. Trebuie spus insa ca statistica include doar o jumatate dintre entitatile publice din Romania (restul nefiind controlate in 2016), ceea ce inseamna ca suma ar putea ajunge la 200 de milioane de lei, adica aproximativ 45 de milioane de euro.
"S-a constatat stabilirea eronata a drepturilor salariale, inclusiv a sporurilor, premiilor si a altor drepturi acordate functionarilor publici, personalului c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro