Masacrul minerilor din Lupeni in 1929. The New York Times: "Scene sfasietoare. Peste 20 de cadavre au fost puse in care de balegar si duse in graba la groapa"

Masacrul minerilor din Lupeni in 1929. The New York Times:

Greva minerilor nemultumiti de conditiile de lucru si de salariile mici a fost stinsa in urma unor represalii crunte, in timpul carora peste 20 de oameni au murit si un numar impresionant de mineri, peste 200, au fost raniti. Lupeni 1929, localnici alungati cu baionetele din cimitir "S-au petrecut scene sfasietoare la inmormantarea celor 22 de victime ale trupelor care au deschis focul asupra grevistilor de la Uzina Electrica, dupa ce minerii au oprit din functiune masina de pompare. Un cordon de militari inconjoara spitalul in care se afla mai mult de 200 de raniti, in timp ce mai multe mii de muncitori care s-au adunat afara au fost alungati cu baionetele.

acum 88 luni (5 Aug 2016)

Ziua Minerului este celebrata sambata, in orasele Vaii Jiului, iar cu aceasta ocazie vor fi omagiati cei care si-au pierdut viata in cele mai cumplite revolte ale minerilor din secolul trecut, care au avut loc in 5 - 6 august 1929. Greva minerilor nemultumiti de conditiile de lucru si de salariile mici a fost stinsa in urma unor represalii crunte, in timpul carora peste 20 de oameni au murit si un numar impresionant de mineri, peste 200, au fost raniti. Evenimentele din Lupeni au fost relatate pe larg in presa internationala, iar jurnalistii marilor ziare din Statele Unite ofereau descrieri oripilante ale "vanatorii de oameni" care a urmat protestelor. Primul articol al jurnalistilor de la The New York Times, despre conflictul sangeros din Valea Jiului a fost publicat in 7 august, cu titlul: "16 mineri romani ucisi de soldati. Un alt raport arata ca 58 au murit, iar 200 au fost raniti, dupa ce trupele au deschis focul asupra grevistilor". In 5 august, circa 3.000 de mineri de la minele Ileana, Victoria, Aurelia, Stefan si Carolina au refuzat sa intre in subteran si s-au indreptat spre centrul orasului Lupeni.

Au deschis focul spre multime

"In timpul noptii, o companie de de frontiera si un regiment de infanterie a fost adus in Lupeni. Trupele au inaintat, iar procurorul de stat a facut o ultima cerere catre mineri, sa se retraga de la statia electrica. Unele rapoarte arata ca au existat 58 de morti si sute de raniti.

Peste 20 de victime, oficial

In numarul din 8 august 1929 al ziarului The New York Times, jurnalistii au continuat sa relateze despre mascarul din Lupeni, intr-un articol cu titlul "Numarul mortilor in revolta minerilor creste". Unele publicatii sustin ca este vorba de 40 de morti", scriau jurnalistii americani.

Doua zile mai tarziu, The New York Times publica un reportaj cu titlul "Grevistii morti sunt dusi in graba cu carutele spre morminte", in c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro