Masacrul elevilor din Mexic, neelucidat

Dupa un an de ancheta, expertii straini din Comisia interamericana pentru drepturile omului (CIDH) au prezentat un raport de peste 600 de pagini in care isi exprima regretul ca nu au elucidat aceasta afacere care a socat opinia publica mondiala.

acum 63 luni (27 Apr 2016)

Experti internationali denunta lipsa de cooperare a autoritatilor in ancheta asupra disparitiei si masacrului celor 43 de elevi in Mexic, in septembrie 2014.

Dupa un an de ancheta, expertii straini din Comisia interamericana pentru drepturile omului (CIDH) au prezentat un raport de peste 600 de pagini in care isi exprima regretul ca nu au elucidat aceasta afacere care a socat opinia publica mondiala. Si, intr-o conferinta de presa la Mexico City, au deplans faptul ca biroul procurorului general nu le-a permis interogarea din nou a membrilor unui cartel, aflati la inchisoare, care recunoscusera ca au asasinat elevii, disparuti dupa infruntarile cu politia la Iguala, in sudul tarii.

Potrivit versiunii oficiale, in noaptea de 26 spre 27 septembrie 2014, politisti locali ai orasului Iguala au "livrat" elevii din Ayotzinapa cartelului drogurilor Guerreros Unidos, care i-a asasinat si apoi i-a incinerat inainte de a dispersa resturile intr-un rau. Expertii independenti au respins din nou aceste concluzii, asa cum au facut-o in primul lor raport remis in septembrie 2015, explicand ca nu exista dovezi stiintifice ale unei incinerari de o astfel de amploare in acel loc. De mai multe ori, membrii comisiei au cerut sa poata interoga 27 din cei 500 de militari cu baza in Iguala. Si au apelat autoritatile sa clarifice acuzatiile aduse contra unui batalion de soldati supranumit "Satanicul", care ar putea fi implicat in trafic de arme cu cartelul Guerreros Unidos. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro