Marturiile unui sportiv roman de performanta, despre "aripa protectoare" a lui Nicu Ceausescu: "Ma, si eu sunt ca voi!"

Marturiile unui sportiv roman de performanta, despre

Asa am plecat al prima mea Olimpiada chiar daca de iarna si am facut echipa cu Ion Pantaru, la Innsbruck, medaliatul cu bronz de la Grenoble si detinatorul singurei medialii a Romaniei la Jocurile Olimpice de Iarna. Sportivii romani plecau insotiti de o armata de jurnalisti, asa cum se intampla si cu toate delegatiile straine doar ca de la Bucuresti erau infiltrati si oamenii de partid care aveau un rol bine stabilit: din delegatia Romaniei nu trebuia sa lipseasca nimeni la intoarcerea in tara. In anii 70-80, fiul dictatorului era considerat capul rautatilor, desi realitatea era putin diferita, iar sportivii, de la gimnasi pana la fotbalisti erau protejati de el si chiar ajutati concret cu bani, case si locuri de munca aproape de orasul de domiciliu al fiecaruia. Pe atunci o prima era de 6000 de lei sau de 8000 de lei, erau valoroase, cam trei salarii, dar din cauza impozitului, mai ramaneai in mana cu o treime, cam 2000 de lei.

acum 41 luni (3 May 2018)

Desi era o perioada in care Securitatea era in permanenta cu ochii in patru ca nu cumva un cetatean roman sa plece din tara, sportivii care facea performanta aveau un tratament preferential si se aflau sub aripa protectoare a fiului dictatorului. Cateva puncte i-au lipsit insa sa prinda calificarea pentru Olimpiada de Vara care s-a organizat in anul 1972 la Munchen in Germania. A crezut ca acela a fost si momentul in care urma sa agate ghetele in cui si nu mai visa la competitii care sa-i aduca titluri internationale. Surprinza a venit de la un alt mare sportiv, Petre Astafei, tatal atletei Galina Astafei, care i-a propus lui Lixandru sa mearga sa dea o proba pentru a fi admis in echipa de bob a Romaniei ce urma sa participe la Olimpiada de Iarna din Austria. Asa am plecat al prima mea Olimpiada chiar daca de iarna si am facut echipa cu Ion Pantaru, la Innsbruck, medaliatul cu bronz de la Grenoble si detinatorul singurei medialii a Romaniei la Jocurile Olimpice de Iarna. Nu era neaparat un loc rau, avand in vedere conditiile in care se antrenau sportivii romani si diferenta de varsta dintre cei doi coechipieri.

"Ne antrenam cam trei, patru luni pe an la Sinaia pe fosta partie de bob (acum o ruina n.r.), dar plecam la antrenamente si in fosta RDG si in general in tari din fostul bloc comunist. Ma gandeam ca poate asa se explica si locurile din clasament pe care le obtineam, dar am reusit chiar si asa sa ne mentinem in TOP 10 mondial. Am incercat sa construim in tara cateva bob-uri, la Mefin Sinaia si unul l-am consrtuit eu la Uzina Mecanica Poiana. Luam proiecte de la boburile deja existente si incercam sa-l construim noi, asa arhaic", spune Gheorghe Lixandru.

Totusi, cand era vorba de reprezentat Romania in afara tarii, autoritatile de atunci faceau eforturi sa nu se faca de ras si sa fie "in randul lumii". Sportivii romani plecau insotiti de o armata de jurnalisti, asa cum se intampla si cu toate delegatiile... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro