Marturiile unui fost coleg de celula al lui Gheorghe Ursu, in fata judecatorilor: "Era adus cu patura in celula. Era batut in ancheta"

Marturiile unui fost coleg de celula al lui Gheorghe Ursu, in fata judecatorilor:

La urmatorul termen de judecata, pe 22 noiembrie, la ora 10.00, sunt citati mai multi martori, printre care cei doi detinuti care l-au batut pe Ursu la ordinul ofiterilor, Marian Clita si Gheorghe Radu, zis "Gicuta". Clita a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru ca in 1985 l-a omorat pe disidentul Gheorghe Ursu la ordinul fostului sef al Directiei de Cercetare Penala a Militiei, colonelul Tudor Stanica. Mana Securitatii Trei subofiteri din cadrul Arestul Inspectoratului General al Militiei (IGM) si doi fosti colegi de celula ai lui Gheorghe Ursu au fost audiati miercuri de judecatoarea Mihaela Nita la Curtea de Apel Bucuresti. Incercand sa evite un caz de persecutie politica, Securitatea i-a inscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun, de detiner de valuta, pentru posesia a 17 dolari, pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985. Ulterior am aflat ca inginerul era scos la ancheta si de Securitate", a explicat fostul subofiter.""Eu cand am intrat in serviciu am aflat ca Ursu a fost dus la spital si ca ar fi decedat dupa o operatie", a spus martorul. "Inculpatii Pirvulescu Marin si Hodis Vasile, in calitate de ofiteri in cadrul Directiei a VI-a Cercetari penale din Departamentul Securitatii Statului, au exercitat actiuni represive si sistematice (filaj, urmarire informativa, perchezitii, audieri sistematice, acte de violenta fizica si psihica) asupra victimei, inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, actiuni care au avut ca urmare producerea de suferinte fizice sau psihice grave si au fost de natura sa-i aduca o atingere grava a drepturilor si libertatilor fundamentale, in principal a dreptului la viata", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

acum 59 luni (25 Oct 2017)

La urmatorul termen de judecata, pe 22 noiembrie, la ora 10.00, sunt citati mai multi martori, printre care cei doi detinuti care l-au batut pe Ursu la ordinul ofiterilor, Marian Clita si Gheorghe Radu, zis "Gicuta". Clita executa in penitenciarele din Romania o pedeapsa de 14 primita pentru ca a omorat o stewardesa in Danemarca. Unul dintre avocati a spus instantei despre "Gicuta" ca a auzit ca ar fi decedat si ar trebui verificat in baza de date de la Evidenta Populatiei acest lucru.

La termenul viitor au mai fost citati fostul sef al Securitatii, Iulian Vlad, care a dat o declaratie de martor in timpul anchetei, decedat pe 30 septembrie 2017 si seful acestuia de cabinet, generalul Aurel Rogojanu. Clita, unealta ofiterilor Clita este unul dintre cei doi detinuti de drept comun care, in noiembrie 1985, l-a batut pana la moarte disidentul Gheorghe Ursu. Din ordinul a doi colonei de Militie, Tudor Stanica si Mihail Creanga, Ursu a fost introdus in celula infractorilor deosebit de violenti cu intentia clara de a fi suprimat. Clita a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru ca in 1985 l-a omorat pe disidentul Gheorghe Ursu la ordinul fostului sef al Directiei de Cercetare Penala a Militiei, colonelul Tudor Stanica. Dupa noua ani de puscarie, Marian Clita (foto) a fost eliberat conditionat din penitenciar. In 2003, Stanica si Creanga au fost condamnati la cate 22 de ani de inchisoare. Mana Securitatii Trei subofiteri din cadrul Arestul Inspectoratului General al Militiei (IGM) si doi fosti colegi de celula ai lui Gheorghe Ursu au fost audiati miercuri de judecatoarea Mihaela Nita la Curtea de Apel Bucuresti. Incercand sa evite un caz de persecutie politica, Securitatea i-a inscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun, de detiner de valuta, pentru posesia a 17 dolari, pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985. Maiorul in rezerva Marin Pirvulescu si colonelul in rezerva Vasile Hodis, fosti ofiteri ai Departamentului Securitatii Statului, sunt acuzati... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro