Marturiile sfasietoare ale eroilor romani din Al Doilea Razboi Mondial: "Au fost atatia morti, ca rusii ii faceau gramezi si-i foloseau ca scut"

Marturiile sfasietoare ale eroilor romani din Al Doilea Razboi Mondial:

Infernul de pe front O scrisoare emotionanta trimisa in toamna anului 1944 de un medic roman, aflat pe frontul de la Oarba de Mures, unde mii de ostasi romani au pierit in luptele de eliberare a Ardealului de Nord, a fost publicata de istoricul Dan Simion Grecu. "Suntem informati ca in ziua de 17 aprilie 1942, soldatul Achim Nicolae, din satul Dupa Piatra, judetul Hunedoara, din Regimentul 92 Infanterie, Compania I-a, gasindu-se in restaurantul Coroana a declarat ca vine de la Odessa de trei zile si trei nopti, in care timp nu a mancat nimic, deoarece plutonierul de la Companie i-a spus ca nu are paine de rezerva ca sa-i dea de drum. "Suntem informati ca in ziua de 18 aprilie 1942 refugiatul Filip Alexandru din Orastie, gasindu-se la restaurantul lui Ignat Lazar din Orastie, a declarat ca intr-una din zilele saptamanii trecute ar fi vazut in gara Copsa Mica 40 de soldati de origine romana, dezertati din armata maghiara, care povesteau ca nu au mai putut suporta batjocorirea maghiarilor, care in permanenta ii bateau si nu le dadeau de mancare", se arata intr-o nota informativa din 19 aprilie 1942, de la Politia Deva.

acum 25 luni (19 Feb 2018)

O multime de marturii ale romanilor care au luptat pe fronturile celui de-Al Doilea Razboi Mondial descriu atmosfera cumplita a acelor vremuri.

Un astfel de document a fost jurnalul de campanie al locotenentului Simion Iuga, care oferea relatari despre bataliile purtate de Regimentul 31 infanterie, in toamna anului 1942, in apropiere de Stalingrad. Infanteria rusa, urmata de 12 care de lupta, pe la orele 7 dimineata apare la creasta de pe linia cotei 110,8, unde este primita cu lovituri de artilerie, se apropie de Iagodni si pe la orele 11.00 ne ataca. Dupa ce atacul a fost oprit de focurile noastre la 400 - 500 metri, apar sase care de lupta urmate de infanterie si se apropie de noi.

La distanta de 400 metri cele doua tunuri germane si ambele noastre Bohlere intra in actiune si in mai putin de cinci minute doua care de lupta iau foc, doua raman nemiscate si doua se retrag. Sergentul Precup din plutonul 1, cu arma in banduliera si cu doua grenade in maini, se repede la dansii si in momentul cand rusii au vrut sa-l deposedeze de arma el a varat la doi cate o grenada sub haina, in buzunar, si cu al treilea rus de guler s-a ascuns dupa carul de lupta. A refuzat sa ne faca alte declaratii in afara de aceea ca au primit vodca inainte de a pleca la atac. Din zorii zilei si pana la lasarea noptii am fost bombardati de catre artilerie, tunuri de pe care de lupta, brandturi, cu lovituri in plin, caci restul proiectilelor cadeau in spatele nostru la 100 - 200 metri. Am avut 38 de pierderi, majoritatea morti, fiind ziua cea mai grea de pana aici pentru noi. Infanteria rusa a debusat de cinci ori la atac insa tot de atatea ori s-a retras in gropi. In fata plutonului III mitraliere, care flanca viroaga ce da in lagodni, se stransesera atatia rusi morti incat faceau din ei gramezi si-i impingeau pe gheata, numai ca sa se poata apropia de noi, sub scutul acestora", relata acesta, intr-o alta fila de jurnal. A participat la numero... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro