Marturiile eroinei prin mainile careia au trecut mortii si ranitii Revolutiei de la Timisoara: "Ii puneam unii peste altii"

Marturiile eroinei prin mainile careia au trecut mortii si ranitii Revolutiei de la Timisoara:

In timpul Revolutiei de la Timisoara, nu toti angajatii de la Salvare doreau sa iasa printre gloante, sa adune ranitii mortii lasati in urma de armata si trupele de represiune. "In 17 decembrie, inainte sa ajung la servici, auzisem de la surorile mele, care au venit acasa de la lucru, ca s-a tras in oras. Seful Serviciului de Salvare era doctorul Ioan Ometa, care a preluat munca de dispecer in acea noapte sangeroasa de 17 decembrie. Mai tarziu, la Procesul de la Timisoara, transmis la radio, am auzit-o pe fiica domului spunand ca a avut noroc de o asistenta de la Salvare, care i-a lasat tatal, asa ca a putut sa-l ingroape crestineste. Au spart parbrizul ambulantei Asistenta de la Salvare isi aduce aminte de o intamplare care a avut loc in Piata Traian. In dimineata zilei de 18 decembrie, cadavrele de la Spitalul Judetean au fost incarcate de militie intr-o autoizoterma de la Comtim, care a plecat spre Bucuresti, la Crematorul Cenusa. "Salvarea era un fel de taxi de urgenta" Liliana Dohotariu a ajuns acasa dupa 36 de ore de lucru.

acum 100 luni (13 Mar 2016)

In timpul Revolutiei de la Timisoara, nu toti angajatii de la Salvare doreau sa iasa printre gloante, sa adune ranitii mortii lasati in urma de armata si trupele de represiune. Cei mai in varsta au cautat sa se pituleze, sustinand ca au familii si copii de crescut. Liana Dohotariu avea atunci 22 de ani, vasta nebuniei, una in care nu stia ce este frica. Ea a lucrat la foc continu si a fost in linia intai. Liliana Dohotariu s-a angajat la Servicul de Ambulanta din Timisoara in 1985, imediat de pe bancile scolii, mai exact a Liceului "Sanitar". Prin repartitie, in functie de medie, am luat post la Salvare, care era sectie a Spitalului Judetean", incepe povestea Liliana Dohotariu. Asistenta isi aduce aminte ca in 15 si 16 decembrie a auzit de multimea care s-a adunat in fata casei pastorului Laszlo Tokes. "In 17 decembrie, inainte sa ajung la servici, auzisem de la surorile mele, care au venit acasa de la lucru, ca s-a tras in oras. Se vorbea ca de la casa lui Tokes a inceput un miting anti-comunist. Cand am ajuns la lucru mi s-a confirmat ca e nebunie prin oras. Nu a durat mult ca a venit o prima solicitare, care mi-a confirmat ca sunt probleme mari", a mai spus Dohotariu. Un militar cu multiple plagi Asistenta sustine ca primul pacient pe care l-a transportat a fost un militar. Trebuia sa-l duca de la Spitalul Judetean, la Clinica "Victor Babes", unde exista sectie de Chirurgie Toracica. Mai interesant este ca era un militar. Cum de a fost vorba de un militar impuscat.

Seful Serviciului de Salvare era doctorul Ioan Ometa, care a preluat munca de dispecer in acea noapte sangeroasa de 17 decembrie. Au fost colege care mi-au spus ca ei au copii acasa si nu vor sa moara", a mai povestit Dohotariu.

Tanara asistenta nu a stat pe ganduri si a aceptat sa iasa pe strada in locul colegelor. Spun poate, pentru ca daca s-ar intampla acum asa ceva, eu la fel as proceda. "Pe decedati i-am pus unul peste altul" Urmatoarea interventie din seara de 17 decembrie a ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro