Marturiile emotionante ale jandarmului de 96 de ani din Vaslui. Cum a scapat de executie dupa ce a fost capturat pe frontul din Ungaria

Marturiile emotionante ale jandarmului de 96 de ani din Vaslui. Cum a scapat de executie dupa ce a fost capturat pe frontul din Ungaria

An de an, in apropierea zilei Jandarmeriei, care se sarbatoreste pe 3 aprilie, mosul Ghiorghe este invitat "la judet" pentru a fi cinstit si pentru a depana amintiri, pe care inca le pastreaza vii. In anul 1943, a fost detasat timp de sase luni la Postul de Jandarmi Parosi-Slatina, iar un an mai tarziu a fost incadrat la Legiunea de Jandarmi Tecuci, iar la data de 25 octombrie 1944 este mutat la Centrul 4 Jandarmi-Legiunea Jandarmi Olt. Locotenent colonel in retragere Ghiorghe Rotaru a fost sarbatorit luni, 26 martie, de Inspectoratul Judetean de Jandarmi Vaslui si oficialitatile judetului, care i-au oferit o placheta si o diploma de excelenta.

acum 28 luni (26 Mar 2018)

An de an, in apropierea zilei Jandarmeriei, care se sarbatoreste pe 3 aprilie, mosul Ghiorghe este invitat "la judet" pentru a fi cinstit si pentru a depana amintiri, pe care inca le pastreaza vii.

La venerabila varsta de 96 de ani, eroul din Dragomiresti are o vitalitate de invidiat. Rememoreaza cu multa emotie amintirile legate de razboi si lacrimeaza pentru camarazii pe care i-a pierdut in front. Mos Ghiorghe poarta suflet durerile crude ale razboiului, iar astazi, ca niciodata, a inceput sa planga atunci cand camarazii mai tineri de la Jandarmeria Vaslui i-au aratat recunostinta. A facut parte dintre cei 5.000 de candidati pentru scolile miltare, dintre care doar 1.000 au fost admisi.

Primul an de Scoala Militara l-a facut la Timisoara, ulterior a urmat cursurile Centrului Tehnico-Stiintific Cluj. Aici, timp de sase luni a urmat cursuri de criminalistica, dar si cursuri de pregatire conductori caini serviciu (urmarire si insotire).

Al doilea an al Scolii Militarel-a urmat la Dragasani, iar dupa absolvire a fost numit ca ajutor de sef de post la Legiunea de Jandarmi Slatina/Compania 21 Jandarmi. In anul 1943, a fost detasat timp de sase luni la Postul de Jandarmi Parosi-Slatina, iar un an mai tarziu a fost incadrat la Legiunea de Jandarmi Tecuci, iar la data de 25 octombrie 1944 este mutat la Centrul 4 Jandarmi-Legiunea Jandarmi Olt.

Ghiorghe Rotaru cinstit de jandarmii vasluieni

Amintirile din front

Experienta de razboi a inceput, povesteste mos Ghiorghe, o data cu plecarea lui, noaptea, spre Turnu Magurele. De aici au fost imbarcati pe bacuri cu destinatia Galati. In timpul deplasarii, au fost atacati de avioanele nemtesti. Spre front, isi aduce aminte ca a plecat de la Podul Iloaiei-Iasi, a trecut in Basarabia. Scopul jandarmilor era acela de a asigura ordinea si linistea publica, paza si apararea avutului obstesc si a cetatenilor. Da... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro