Marturii socante ale unui judecator: "A stat in inchisoare pana mi-am dat seama ca este nevinovat"
Dupa ce am facut corespondenta cu autoritatile germane, acestea mi-au confirmat ca era luat in evidenta la somaj, ca era verificat permanent de ofiterii de somaj, mi-am dat seama ca nu avea cum sa comita faptele din tara pentru simplul fapt ca nu era prezent.
Judecatorul este cel care solutioneaza dosare si care da ultimul verdict. Au fost si situatii in care persoane nevinovate au stat in arest, dupa care s-a stabilit ca nu au ce cauta acolo, scrie cugetliber.ro.
"Am avut si cazuri in care mi-am dat seama ca cel care era judecat este nevinovat. De exemplu a fost o situatie in care l-am tinut in arest preventiv si, ulterior, pe baza altor probe pe care le-am administrat chiar din oficiu am constatat ca este nevinovat si l-am achitat. Nu este o incompatibilitate intre a tine o persoana arestata preventiv, pentru a nu denatura probele, pentru a nu fugi si a-l achita, pentru ca iti dai seama ca este nevinovat. De exemplu a fost un caz cu spalare de bani si evaziune fiscala in care una dintre persoanele acuzate era un irakian. Cand a venit si si-a expus apararea a spus ca in perioada in care s-au comis faptele el nu era pe teritoriul Romaniei, fiind deja plecat in Germania. Dupa ce am facut corespondenta cu autoritatile germane, acestea mi-au confirmat ca era luat in evidenta la somaj, ca era verificat permanent de ofiterii de somaj, mi-am dat seama ca nu avea cum sa comita faptele din tara pentru simplul fapt ca nu era prezent. Ulterior s-a stabilit ca cineva ii falsificase semnatura, ca a facut rost de documentele lui si i-a creat un cont bancar in fals, ca lucrase altcineva in numele lui. Magistratii spun, totusi, ca nu simt nicio presiune deosebita la gandul ca destinele oamenilor depind de ei. Totusi, judecatorul este cel care se ocupa de dosare, nu de drepturile si libertatile oamenilor.
"In momentul in care cunosti problematica si esti sigur ca ceva este intr-un anumit fel, poti stabili si poti lua o decizie fara nicio impovarare, fie in domeniul civil sau penal. Atata timp cat esti sigur de solutia ta, ca este una corecta, te gandesti ca cineva trebuie sa ia si aceste decizii", explica magistratul. ... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro