Marturii din Al Doilea Razboi Mondial. Cum si-au facut de cap ostasii sovietici: dosarele cu A.N. ale jafurilor din 1944

Marturii din Al Doilea Razboi Mondial. Cum si-au facut de cap ostasii sovietici: dosarele cu A.N. ale jafurilor din 1944

In timp ce eu deschideam garderobul, aflandu-ma cu spatele la noptiera, celalalt gradat mi-a luat de pe noptiera un ceas de aur cu lant de aur Omega si un ceas de nichel Longinus si un portmoneu din piele de crocodil, in care aveam diferite acte personale", relata colonelul in rezerva Vasile Georgescu, intr-o plangere adresata Politiei, ramasa fara rezolvare. "Urmare a raportului nostru secret din 13 septembrie 1944, referitor la abuzurile savarsite de trupele sovietice de pe teritoriul judetului Hunedoara, am onoarea a raporta ca din 13 septembrie 1944 si pana in prezent, trupele sovietice au mai comis urmatoarele abuzuri: de la Petru Groza, fost ministru, au luat un cal si mai multe obiecte de lingerie", arata documentul pastrat la Arhivele Nationale - Directia Judeteana Hunedoara. "In noaptea de 13 spre 14 septembrie, doi soldati sovietici au intrat in casa locuitorului Nistor Dreve, din comuna Tarnavita, satul Bejan, unde sub amenintare au cerut tuica si mancare si dupa ce s-au imbatat, au voit sa profite de sotia acestui locuitor, anume Petruta, in etate de 37 de ani, si care opunandu-se, cei doi ostasi sovietici au impuscat-o mortal", informa Raportul Legiunii de Jandarmi, din 14 septembrie 1944.

acum 78 luni (1 Apr 2017)

In urmatoarele luni, judetul Hunedoara a fost tranzitat de puhoaiele Armatei Rosii, iar Deva s-a aflat pe ruta lor spre fronturile din vestul tarii.

Documentele pastrate la Arhivele Nationale din judetul Hunedoara prezinta numeroase marturii despre pagubele pe care le-au suportat devenii, de pe urma militarilor Armatei Rosii.

Iata cateva dintre episoadele jafurilor din Deva anilor 1944 - 1945, care purtau amprenta sovieticilor:

Un raport al Politiei Deva, din noiembrie 1944, informa asupra spargerii date depozitului de tuica din Deva. "Armata sovietica a spart depozitul de tuica de langa depozitul de subzistenta al armatei romane, unde dupa cum se mentioneaza se aflau 45 de vagoane de tuica. Va rugam sa binevoiti a dispune sa fie audiati soldatii din garda ce se afla de serviciu in ziua de 2 octombrie a.c.

Pravaliile cu bautura, cele mai atractive Iuliu Burs, proprietarul unei pravalii din Deva, se plangea autoritatilor ca a fost jefuit de mai mlte ori de soldatii sovietici, intr-o zi din septembrie 1944. Le-am deschis usa, fiind fortat, si ei avand una damijeana de 10 kilograme au inceput sa umple damijanul cu vin si sa se serveasca la bautura. Dupa ce s-au pilit, au plecat cu damijana plina", relata tanarul de 34 de ani. Au inceput sa ma ameninte cu pistoalele sa le deschid usa, eu le-am deschis usa, iar ei au inceput sa ia tot ce mai avusesem prin pravalie: un butoi de circa 150 de kilograme de vin, un halat, timbrele de facturi si consumatii, registrele din pravalie. Cateva ore mai tarziu, un ostas sovietic s-a intors din nou la pravalia deveanului, de aceasta data pentru a-i lua vaca din staul.

Colonel lasat fara lantul de aur In Deva anului 1944, potrivit rapoartelor Politiei, cele mai multe dintre spargerile comise de ostasii sovietici aveau loc in pravaliile si casele din centrul orasului. Cerandu-mi sa deschid garderobul, l-am deschis si unul dintre cei doi gradati mi-a luat un costum complet de haine, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro