Marturii cumplite despre barbarii lumii antice: ospetele macabre ale canibalilor care l-au infiorat pe Herodot

Marturii cumplite despre barbarii lumii antice: ospetele macabre ale canibalilor care l-au infiorat pe Herodot

Dincolo de locurile de neumblat, afirma autorul Istoriilor, ar fi locuit oameni cu picioare de capra, "iar daca treci de acestia, dai de alti oameni care dorm cate sase luni pe an", scria Herodot, afirmandu-si neincrederea fata de vorbele auzite de la scitii intalniti in calatoriile sale. Getii se credeau nemuritori In scrierile sale, Herodot isi arata mirarea nu doar fata de obiceiurile scitilor si a neamurilor cu obiceiuri asemanataoare acestora, dar si despre obiceiurile getilor, considerati cei mai viteji si mai drepti dintre traci, care se considerau nemuritori si il venerau pe Zamolxis, oferindu-i sacrificii umane. Trimiterea solului se face astfel: cativa dintre ei, asezandu-se la rand, tin cu varful in sus trei sulite, iar altii apucandu-l de maini si de picioare pe cel trimis la Zamolxis, il leagana de cateva ori si apoi, facandu-i vant, il arunca in sus peste varfurile sulitelor.

acum 50 luni (24 May 2016)

Hr., a oferit descrieri detaliate despre ciudateniile popoarelor considerate "barbare" de catre greci, din urma cu doua milenii si jumatate. Opera sa "Istorii" contine inexactitati si marturii de domeniul fanteziei, dar cu toate acestea este considerata una dintre cele mai pretioase lucrari ale autorilor antici, in ce priveste bogatia informatiilor. In cartea a IV-a a Istoriilor, Herodot aminteste de populatiile care au locuit in tinuturile din jurul Marii Negre si de la Nord de Dunare. Herodot afirma despre sciti ca ii orbesc pe sclavi si totodata facea o legatura intre obiceiul orbirii supusilor cu obiceiul ciudat prin care isi mulgeau iepele. "Scitii scot ochii la toti robii din pricina laptelui pe care il beau, facand urmatoarele: dupa ce iau niste tevi de os, foarte asemanatoare cu fluierele, si le vara in partea dinapoi a iepelor sufla in ele cu gura.

In nordul tinuturilor scitilor, aproape de pustiurile despre care autorul elen scria ca nu mai sunt locuite, putea fi intalnit un neam barbar aparte, care purta imbracaminte scitica. "Dupa ce strabati o buna bucata din tinutul presarat de stanci, la poalele unor munti inalti se ivesc asezarile unor oameni despre care se spune ca sunt toti plesuvi din nastere, si barbatii si femeile deopotriva. Fiecare locuieste cu ai sai sub un copac, iarna acoperindu-l cu o velinta de lana alba, iar vara fara invelitoare. Arme de lupta nu poarta", afirma Herodot, in urma cu doua milenii si jumatate.

Oameni care dormeau sase luni pe an Putini au fost cei care au reusit sa ajunga in tinuturile de dincolo de muntii inalti ale oamenilor plesuvi, identificati de Herodot. Dincolo de locurile de neumblat, afirma autorul Istoriilor, ar fi locuit oameni cu picioare de capra, "iar daca treci de acestia, dai de alti oameni care dorm cate sase luni pe an", scria Herodot, afirmandu-si neincrederea fata de vorbele auzite de la scitii intalniti in calatoriile sale.

Herodot isi continua relatarea amintind de i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro