Marturie incredibila. Parintele Martin Lissman, arhidiaconul bisericii romanesti din Koln: Tata era membru in partidul lui Hitler, iar eu nu am stiut ca sunt necrestin

Pe parintele Martin Lissman l-am intalnit la Köln in timp ce realizam reportajele despre Magii de la Rasarit. Desi provenea dintr-o familie luterana, cu o traditie de aproape patru sute de ani, Martin spune ca nu se regasea in aceasta invatatura, asa ca a incercat la Vatican. Intr-o dimi-nea-ta, servitoarea noastra m-a luat pe mine, dupa in-tentia mamei, pentru a merge la slujba catolica de la ora 6 dimineata, insa niste oameni au vazut asta si au anuntat politistii. Nu l-am gasit nici la "mama mea" la Roma, ci abia la "matusa mea" la Constantinopol, simbolul pentru toata ortodoxia. Au fost mai multi: intai parintele Liviu, la Drept Canonic, apoi parintele Staniloae, la Dogmatica, parintele Emil Braniste, la Liturgica, si parintele Coman, la Patristica. Am avut incredere interioara si in special in parintele Staniloae, care mi-a spus: "Martin, cand esti dimineata la cursuri - nu intelegeam nimic, nu stiam limba -, vii la mine dupa-masa si iti povestesc inca o data in limba germana. Imi puteti da un exemplu de indemn sau sfat primit de la parintele Staniloae si care v-a fost apoi de folos in viata?

acum 52 luni (22 Feb 2017)

Pe parintele Martin Lissman l-am intalnit la Köln in timp ce realizam reportajele despre Magii de la Rasarit. Este genul de om-poveste, care ar putea sa reprezinte o provocare pentru orice scenariu de la Hollywood.

Stand de vorba cu parintele Martin, am descoperit povestea unui om care a cunoscut ororile din Al doilea Razboi Mondial. Un om al carui tata ocupa o pozitie inalta in partidul lui Hitler si care isi vedea copilul calcandu-i pe urme. Cu toate acestea, insetat de adevar si credinta, micul Martin avea sa aleaga un alt drum, urmand pe Hristos.

Desi provenea dintr-o familie luterana, cu o traditie de aproape patru sute de ani, Martin spune ca nu se regasea in aceasta invatatura, asa ca a incercat la Vatican. A fost un student sarguincios, insa nici aici nu s-a simtit implinit, asa ca sufletul sau a cautat raspunsurile de credinta la Constantinopol. Desi trebuia sa ajunga la o bursa in Grecia, "intamplarea" il aduce in Romania, in plin regim comunist. Astazi, la 80 de ani, este arhidiacon la Köln, unde slujeste in biserica comunitatii romanesti.

George Grigoriu: Parinte Martin, sunteti contemporan cu perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar noi ne aflam langa Domul din Köln, un loc care a supravietuit miraculos la acea vreme.

Parintele Martin Lissman: In spatele Catedralei din Köln exista un panou cu fotografii din acea perioada, ele arata faptul ca tot orasul era o ruina, doar catedrala a supravietuit, englezii au bombardat tot ce se putea. Anglia avea toate motivele sa distruga catedrala din Köln, deoarece si germanii distrusesera catedrala din Coventry, un adevarat simbol al Angliei, iar distrugerea catedralei din Coventry cerea o razbunare.

Perioada razboiului a fost una tare dificila, mai ales ca in ultimii doi ani am inceput sa aflam cine suntem, cine este familia mea. Intr-o dimi-nea-ta, servitoarea noastra m-a luat pe mine, dupa in-tentia mamei, pentru a merge la slujba catolica de la ora 6 dimine... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro