Marturia unuia din militarii care i-au executat pe sotii Ceausescu: "Nu-i doresc nimanui asa ceva"

Parasutistul Ionel Boeru, care a descoprit ca o misiune pentru care s-a oferit voluntar era executia sotilor Ceausescu, a declarat, pentru The Guardian, ca inca mai este "nervos" cand vorbeste despre acest lucru si ca nu doreste nimanui aceasta experienta, transmite Mediafax. Boeru crede ca gloantele sale i-au ucis pe Ceausesti, pentru ca, atunci cand a inceput sa traga, unul dintre cei trei membri ai plutonului de executie a ramas "paralizat" timp de cateva secunde, iar al doilea a uitat sa-si puna arma pe automat, tragand doar cateva focuri, pe rand. Boeru avea 31 de ani si era ofiter intr-o unitate de elita de parasutisti atunci cand s-a oferit voluntar pentru o misiune "misterioasa" de Craciun.

acum 66 luni (7 Dec 2014)

Parasutistul Ionel Boeru, care a descoprit ca o misiune pentru care s-a oferit voluntar era executia sotilor Ceausescu, a declarat, pentru The Guardian, ca inca mai este "nervos" cand vorbeste despre acest lucru si ca nu doreste nimanui aceasta experienta, transmite Mediafax.

Mainile lui Boeru tremura usor in timp ce vorbeste despre ziua in care i-a impuscat pe dictatorul Nicolae Ceausescu si pe sotia acestuia, Elena Ceausescu, in spatele unei toalete, intr-o curte, pe un frig teribil, scrie Emma Graham-Harrison, semnatara acestui interviu.

De Craciun, in 1989, el a asigurat paza la procesul-spectacol melodramatic al cuplului, i-a escortat afara, in timp ce Ceausescu canta Internationala, iar mai putin stapana pe sine sotia sa tipa expresii obscene la adresa unui sergent batjocoritor, i-a aliniat in fata unui zid si i-a mitraliat cu gloante de Kalasnikov.

Totul s-a intamplat atat de rapid, incat un jurnalist militar care a inregistrat video procesul a apucat sa filmeze doar ultima rafala de gloante si cadavrele deja cazute la pamant.

"Sunt inca nervos atunci cand vorbesc despre asta", declara el, jucandu-se cu un pahar de coniac.

Solid, cu mustata si alert in inregistrarea video a procesului, a devenit un bunic plinut care nu regreta ca a pus capat definitiv regimului de frica al lui Ceausescu, saraciei si lipsurilor.

"Bunicul meu era preot, un liberal, a fost inchis mult timp din viata lui", spune Boeru, adauagand ca "a fost cu adevarat fericit dupa aceste evenimente, fericit ca regimul s-a schimbat, ca Ceausescu a murit, si mi-a spus «Nu-ti face griji, iau toate pacatele tale asupra mea»".

Sa fii unul dintre cei mai faimosi calai din secolul trecut are un pret, comenteaza The Guardian, adaugand ca acest lucru l-a costat intimitatea, pacea si casatoria cu o femeie ingrijorata de renumele sau infiorator.

Boeru crede ca gloantele sale i-au ucis pe Ceausesti, pentru ca, atunci cand a inceput sa ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro