Marturia unui fost jihadist: "Am confundat adevaratul Jihad"
Manwar Ali s-a nascut in Bangladesh si avea 12 ani cand a inceput razboiul de independenta al tarii sale, perioada cand tatal sau, un profesor universitar, s-a trezit aruncat in temnita vreme de vreo 2 ani, cand fratele sau mai mare a fost ucis, iar 22 dintre rudele sale au fost omorate in moduri cum nimeni nu se poate gandi. "Am observat ca acei oameni care sunt atrasi spre acest gen de extremisme nu sunt asa de diferiti de ceilalti si cred ca astfel de oameni se pot schimba", crede Manwar.
"Stau azi in fata voastra ca un om care pretuieste viata din plin. De pe scena TEDx a povestit ca era un tanar in opinia caruia Jihadul se intelegea prin "limbajul fortei si al violentei", prin ceva "nobil", prin "cel mai bun mod de a ajuta". Ideea lor despre Jihad era gresita, asa cum a fost si a mea, mai demult", povesteste Manwar.
Explica sensul de Jihad: include spiritualitate, auto-purificare, devotament, cinste, onestitate, iubire, compasiune. Acum - continua el - radicalii islamisti au transformat ideea de Jihad in lupta, violenta si terorism.
Manwar Ali s-a nascut in Bangladesh si avea 12 ani cand a inceput razboiul de independenta al tarii sale, perioada cand tatal sau, un profesor universitar, s-a trezit aruncat in temnita vreme de vreo 2 ani, cand fratele sau mai mare a fost ucis, iar 22 dintre rudele sale au fost omorate in moduri cum nimeni nu se poate gandi.
"Am fost martor la crime, vedeam animale hranindu-se din cadavrele de pe strada, vedeam infometare in jurul meu, o violenta fara sens. Am recrutat, am adunat fonduri, am instruit, am confundat adevaratul Jihad cu altceva prezentat de islamisti fascisti. Acei oameni folosesc ideea de Jihad ca sa-si justifice dorinta de putere, autoritate si control pe pamant", explica activistul pentru pace.
A observat ca peste tot pe unde mergea ca jihadist, scenariul era la fel: copiii erau folositi, unii ii ucideau pe altii in numele unui fals Jihad, oameni care mor intr-un razboi ce continua si azi.
"Am observat ca acei oameni care sunt atrasi spre acest gen de extremisme nu sunt asa de diferiti de ceilalti si cred ca astfel de oameni se pot schimba", crede Manwar. Iar cand spune asta se da ca exemplu afirmand ca si el a actionat ca jihadist simtind ca e corect ceea ce facea. Insa, in timp, si-a dat seama ca nu e asa si a trecut de partea cealalta. Manwar e de parere ca judecatile in care lume... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro