Marturia unui fost gardian de la Auschwitz, condamnat la cinci ani de inchisoare: "Vedeam cadavrele, simteam mirosul de la incineratoare"

Marturia unui fost gardian de la Auschwitz, condamnat la cinci ani de inchisoare:

In varsta de 94 de ani, Hanning a fost numit un accesoriu la uciderea a 170.000 de persoane, in timpul celor trei ani pe care i-a petrecut la Auschwitz. Este pentru prima data cand justitia sanctioneaza rolul unui membru SS in "diferitele forme" de exterminare, de la camerele de gazare la executiile sumare sau la uciderea "prin conditiile de trai", in special prin infometare, au amintit ei.

acum 92 luni (17 Jun 2016)

In varsta de 94 de ani, Hanning a fost numit un accesoriu la uciderea a 170.000 de persoane, in timpul celor trei ani pe care i-a petrecut la Auschwitz.

Vedeam cum erau transportate cadavrele, simteam mirosul de la incineratoare

, a marturisit Hanning

Deplangand "cosmarul" pe care a "incercat toata viata sa-l uite", el a subliniat ca a cerut de doua ori sa se intoarca pe front, dar fara succes.

Intrarea in lagarul de concentrare de la Auschwitz FOTO Getty Images

Pentru supravietuitorii Holocaustului si pentru descendentii victimelor, acest proces marcheaza "un pas important, chiar daca tardiv", in "examinarea completa a crimelor in masa de la Auschwitz", au subliniat avocatii intr-un comunicat.

Este pentru prima data cand justitia sanctioneaza rolul unui membru SS in "diferitele forme" de exterminare, de la camerele de gazare la executiile sumare sau la uciderea "prin conditiile de trai", in special prin infometare, au amintit ei.

Reinhold Hanning este al treilea acuzat dintr-o serie care a inceput in 2011, prin condamnarea lui John Demjanjuk, fost gardian la Sobibor, si a continuat anul trecut cu cea a lui Oskar Groening, fost contabil la Auschwitz, dupa decenii de relativa indulgenta judiciara.

Alti doi gardieni de la Auschwitz urmau sa compara in instanta anul acesta, insa procesul primului a fost suspendat din motive medicale, iar al doilea a murit cu o saptamana inainte de a fi judecat.

La fel ca in cazurile Demjanjuk si Groening, acuzarea nu ii reproseaza lui Hanning nici un act criminal propriu-zis, dar il prezinta drept o "rotita" a masinariei care a permis o exterminare de asemenea amploare incat implica tot personalul din lagar.

Reinhold Hanning in tinerete FOTO The Telegraph

Tanar muncitor intr-o fabrica de bicic... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro