Marturia unei paciente cu o boala cumplita: "Ma cantareau de foarte multe ori si ma impuscau". Cum recunoastem semnele bolii Alzheimer
"Puneam totul pe seama rautatilor ei de om batran" In Romania, numarul persoanelor care sufera de maladia Alzheimer este estimat la circa o jumatate de milion, 90% din acestea fiind ingrijite in familie, fiindca optiunile de ingrijire in centre specializate sunt putine si costisitoare. Boala debuteaza mult inainte de diagnostic "Trebuie sa intelegem ca e vorba despre o boala care debuteaza cu mult inainte de faza de dementa. "La noi, riscul este asa: sa nu observi, sa treaca foarte mult timp in care bolnavul are tulburari de memorie carora nimeni nu le acorda mare atentie, chiar tulburari de orientare sau de limbaj. Si atunci, apeleaza brusc la portile spitalelor, de obicei la cele de psihiatrie, ca nu sunt primiti de spitalele care nu au sectii pentru batrani cu dementa, pentru batrani fragili. "Ma cantareau de foarte multe ori si ma impuscau" Pe langa venirea la medic in faze tarzii ale bolii, o alta problema identificata de medicii psihiatri este aceea ca diagnosticul este greu de pus, din cauza cooperarii dificile cu famila. Desi povestile spuse de pacienta erau dintre cele mai neverosimile, sotul ei insista ca nu are tulburari de memorie si ca tine minte mai bine decat el si ca nu uita niciun nume.
Cea mai frecventa forma de dementa la persoanele varstnice si un diagnostic infiorator. In faze tardive de boala, familia este luata prin surprindere de manifestarile din ce in ce mai evidente si mai invalidante. Deciziile sunt de multe ori nepotrivite, sistemul sanitar este nepregatit si el pentru preluarea unei cazuistici in ultima faza. Daca acum, la fiecare trei secunde, este diagnosticat un nou caz de dementa, pe masura ce populatia va imbatrani, numarul bolnavilor cu afectiuni neurodegenerative va creste, estimeaza specialistii.
"Puneam totul pe seama rautatilor ei de om batran"
In Romania, numarul persoanelor care sufera de maladia Alzheimer este estimat la circa o jumatate de milion, 90% din acestea fiind ingrijite in familie, fiindca optiunile de ingrijire in centre specializate sunt putine si costisitoare. Mama Nicoletei Munteanu, de 66 de ani, din Bucuresti, este unul dintre acesti pacienti.
Ingrijirea batranei este pentru Nicoleta un calvar caruia trebuie sa-i faca fata 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
Ca in majoritatea cazurilor de acest fel, Nicoleta mai spune ca nimeni altcineva din familie nu vrea sa-si asume responsabilitatea ingrijirii batranei.
Lipsesc serviciile specializate
Nicoleta ar avea nevoie de un centru de asistenta care sa monitorizeze bolnavii asemenea mamei sale si unde apartinatorii sa poata suna si cere indrumare. Nu exista insa un astfel de centru. As fi de acord chiar si cu ajutorul pe bani, dar as vrea un ajutor practic si de specialitate. Renunti la viata sociala, incet-incet prietenii te parasesc, pentru ca nu vor sa te auda vorbind mereu despre acelasi lucru, care devine pentru tine o obsesie, si devii un insigurat. Ma gandesc cu groaza ca si eu voi ajunge batrana si nu vreau.
Boala debuteaza mult inainte de diagnostic
"Trebuie sa intelegem ca e vorba despre o boala care debuteaza cu mult inainte de faza de dementa. Gabriel Ioan Prada, medic... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro