Marturia istoricului care a scris biografia Doinei Cornea: "A trait o dezamagire fata de tot ce s-a intamplat dupa '89, pentru lipsa de patriotism a liderilor politici"

Marturia istoricului care a scris biografia Doinei Cornea:

Doina Cornea, in varsta de 89 de ani, a murit in noaptea de joi spre vineri in locuinta sa din Cluj-Napoca. Gest simbolic la Sighet Inca inainte de a deveni un opozant activ al regimului comunist si sa fie recunoscuta inclusiv peste hotare, Doina Cornea a facut un gest curajos, care nu a trecut neobservat nici de autoritatile vremii. "Poate ca momentul legat de doamna Cornea care imi staruie cel mai mult in minte s-a produs chiar inainte de a o cunoaste personal si de a ne intalni.

acum 77 luni (4 May 2018)

Doina Cornea, in varsta de 89 de ani, a murit in noaptea de joi spre vineri in locuinta sa din Cluj-Napoca. De la momentul primei intalniri cu Doina Cornea si pana la ultimele discutii dintre cei doi, istoricul a creionat portretul unei personalitati importante, un simbol al luptei impotriva regimului totalitar. Jurju a publicat in 2017 o carte speciala, o biografie a Doinei Cornea, pe care a intitulat-o "Doina Cornea - dincolo de zid". Era dezamagita de situatia din tara "Pentru mine, Doina Cornea e un adevarat simbol. Cartea se intituleaza "Doina Cornea - un zid" si a fost publicata in 2017. FOTO: Remus Florescu Parcursul sovaielnic al tarii spre integrarea euro-atlantica a reprezentat un motiv de ingrijorare pentru Doina Cornea. Fosta disidenta credea cu tarie ca reinstaurarea Monarhiei ar reprezenta o garantie in plus pentru consolidarea tinerei democratii din Romania, dar si un argument serios pentru parcursul tarii. "A trait o anumita dezamagire fata de tot ceea ce s-a intamplat dupa 89, pentru lipsa de patriotism aratata de liderii politici si pentru tot ceea ce s-a intamplat. Doina Cornea a fost extrem de atasata de tot ceea ce a insemnat Casa Regala, a sperat mult timp ca Regele Mihai ar putea reveni. "Am intalnit-o in 1998, cand am si realizat un interviu mai special cu dansa, un interviu care pleca de la primele ei amintiri si se oprea la momentul respectiv. A luat apararea copiilor evrei in fata unui profesor antisemit Doina Cornea a incercat inca din copilarie sa se ridice impotriva nedreptatilor, fiind de partea celor oprimati. Mi-a povestit ca in perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial era eleva la Reghin, intr-o perioada in care Ardealul fusese luat de unguri. Le spunea pur si simplu copiilor ca evreii sunt vinovati pentru razboi, pentru toate lipsurile si pentru toate suferintele lor. Impresionata, Doina Cornea, care era doar un copil, a iesit si ea afara dupa ei, incercand sa-i consoleze, in special pe micuta Fanny, care plangea in hohote. Gest ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro