Martor al tragediei din Retezat: "A trebuit sa-i convingem pe parinti sa-si abandoneze copiii decedati pe munte"

Martor al tragediei din Retezat:

"Eu eram cu un grup de 52 de persoane cu tot cu mine, de la o scoala de ghizi montani din Bucuresti. Ovidiu Popescu, tatal Dor Getei Popescu, a fost coborat cu targa de pe munte din cauza ranilor grave FOTO Catalin Berenghi Ce spune despre acuzatiile potrivit carora grupul din care facea parte a declansat avalansa Catalin Berenghi a comentat si afirmatiile reprezentantilor Salvamont Hunedoara care au spus ca nu este exclus ca grupul mare de oameni care se deplasa pe munte sa fi declansat avalansa. Ancheta in cazul tragediei aviatice, efectuata de Procuratura Judetului Hunedoara si de Departamentul Aviatiei Civile a aratat ca vinovat pentru producerea accidentului a fost echipajul, care s-a abatut de la traseu si, de asemenea, a interpretat gresit comunicarea turnului de control.

acum 40 luni (24 Apr 2017)

Lumea alpinismului romanesc a fost lovita sambata, 22 aprilie, de o veste crunta. Dor Geta Popescu (13 ani) si Erik Gulacsi (12 ani), doi dintre cei mai mari performeri din istoria alpinismului romanesc, in ciuda varstelor fragede, au murit intr-o avalansa in timp ce urcau spre Varful Peleaga (2.509 metri), al saptelea din Romania si cel mai inalt din masivul Retezat.

Catalin Berenghi se afla in fruntea unui grup de 51 de persoane care participau la un curs de ghizi montani organizat in zona Varfului Peleaga din muntii Retezat.

Barbatul, coordonatorul grupului, a povestit pentru "Adevarul" ca s-a intalnit la un punct al traseului cu grupul din Brasov in care erau si cei doi copii alpinisti de renume mondial, Dor Geta Popescu si Erik Gulacsi.

"Eu eram cu un grup de 52 de persoane cu tot cu mine, de la o scoala de ghizi montani din Bucuresti. De 20 de ani facem acest traseu si am dus zeci de mii de oameni pe munte. Ei ne-au depasit deoarece erau mai putini, erau echipati si au luat-o pe drumul de vara spre dreapta.

Grupul alpinistilor coborand din Retezat dupa producerea tragediei FOTO Catalin Berenghi

Au murit zdrobiti de stanci

La scurt timp dupa intalnirea celor doua grupuri a urmat nenorocirea. Aveau la ei statii, corzi si truse de prim-ajutor. Le-am spus sa le verifice semnele vitale, dar facusera deja acest lucru si parintii lor, care reusisera sa-i dezgroape de sub zapada. Au fost luati pe sus de avalansa si izbiti de stanci. Daca ramaneau acolo in conditiile in care temperatura era deja de -15 grade Celsius, iar vantul batea cu 70 km/ora astazi aveam probabil mai multe victime", mai povesteste Catalin Berenghi.

Ovidiu Popescu, tatal Dor Getei Popescu, a fost coborat cu targa de pe munte din cauza ranilor grave FOTO Catalin Berenghi

Ce spune despre acuzatiile potrivit carora grupul din ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro