Martisoare din ceramica de Cucuteni, o tehnica veche de 6.000 de ani

Martisoare din ceramica de Cucuteni, o tehnica veche de 6.000 de ani

Nicoleta Mitroi din comuna Maldaeni este un artist cunoscut in lumea artei romanesti, fiind o pasionata a ceramicii de Cucuteni, o traditie veche de 6000 de ani, pe care o duce mai departe prin creatiile sale foarte apreciate. "Mai vand online pe contul de Facebook , unde postez aproape fiecare model si am observat ca au foarte mare succes.Merg la Muzeul National al Satului si la Targul de Dragobete si la Targul de Martisor.

acum 56 luni (1 Mar 2016)

Nicoleta Mitroi din comuna Maldaeni este un artist cunoscut in lumea artei romanesti, fiind o pasionata a ceramicii de Cucuteni, o traditie veche de 6000 de ani, pe care o duce mai departe prin creatiile sale foarte apreciate. De cinci ani, in preajma sarbatorii Martisorului, artista creaza cele mai spectaculoase simboluri ale primaverii, tot prin aceeasi tehnica veche de milenii. "Aceasta idee a martisoarelor a venit dintr-o dorinta de a darui martisoare deosebite si cum nu gaseam pe atunci nicaieri am zis de ce sa nu-mi fac eu propriile mele martisoare", povesteste Nicoleta Mitroi. A inceput cu modele simple din lut si, in timp, si a ajuns la mici opere de arta, lucrate manual, cu migala si multa pasiune. "Sunt deja cinci ani de cand fac martioare si imi place sa ii invat si pe altii despre aceasta traditie a martisorului" , mai spune artista. Tehnica de lucru nu este una simpla si presupune multa munca si inspiratie. La noi, la romani, martisorul a fost daruit ca aducator de noroc si prosperitate si erau fel de fel de simboluri ale norocului: trifoiul cu patru foi, cosarul. Pe langa asta, fiind si un vestitor al primaverii mai sunt fel de fel de motive florale de primavara care se daruiesc acum. Eu am incercat sa reunesc mai multe motive.M-am inspirat din ornamentica populara, de pe cusaturile de la camasile populare, campuri cu flori, maci si simbolul solar. Un mit al martisorului este legat de legenda voiniciului care a salvat soarele", mai povesteste artista.

Pentru a crea micile opere de arta, procedeul este unul destul de minutios si de durata. Potrivit artistei, este necesara foarte multa rabdare, insa efortul este rasplatit din plin in momentul in care cei din jur apreciaza martisoarele sale ."Sunt multe etape de lucru. La romansi le fac hainute, parul din par de capra", mai spune artista.

Martisoare expuse la Muzeul Satului Creatiile artistei pot fi admirate la targurile organizate de Muzeul Satului. Micile capodopere sunt valoficate si onli... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro