Martenita, sarbatoarea echivalenta Martisorului. Unde se sarbatoreste

Desi, in mod traditional, albul este asociat cu puritatea, iar rosul cu pasiunea, unii etnologi sugereaza ca obiceiul ar reprezenta ciclul vietii si al mortii, lupta dintre bine si rau, dar si durerea si implinirile omului. Mai mult, martenita este si un simbl al naturii, unde albul reprezinta zapada in curs de topire, iar rosul este cel al Soarelul care apune si care devine din ce in ce mai intens, pe masura ce primavara isi intra tot mai mult in drepturi.

acum 51 luni (1 Mar 2016)

Venirea primaverii este celebrata de romani, in prima zi a lunii martie, prin oferirea de martisoare. Insa traditia nu este specifica doar spatiului romanesc, astfel ca si bulgarii, macedonenii, locuitorii din nordul Greciei, albanezii si cei din Republica Moldova sarbatoresc venirea primaverii prin oferirea de martisoare.

Martenita, corespondentul bulgar al martisorului, este format din doua papusi mici de lana, Pizho si Penda. Pizho, papusa de sex masculin este, de obicei, alba, iar Penda, papusa de sex feminin, are culoarea rosie si poarta fusta. Firele rosii si albe simbolizeaza sanatate, marcand venirea primaverii si inceputul unui nou ciclu al naturii. Desi, in mod traditional, albul este asociat cu puritatea, iar rosul cu pasiunea, unii etnologi sugereaza ca obiceiul ar reprezenta ciclul vietii si al mortii, lupta dintre bine si rau, dar si durerea si implinirile omului.

Mai mult, martenita este si un simbl al naturii, unde albul reprezinta zapada in curs de topire, iar rosul este cel al Soarelul care apune si care devine din ce in ce mai intens, pe masura ce primavara isi intra tot mai mult in drepturi.

O alta credinta spune ca firele rosii si albe, care sunt impletite, reprezinta unitatea dintre barbat si femeie.

In folclorul bulgar, Baba Marta, echivalentul Babei Dochia, este o femeie uracioasa si in varsta, care isi schimba starea de spirit destul de des. Potrivit credintei populare, cei care poarta rosu si alb, culorile martenitei, ii cer Babei Marta indurare, exprimand, totodata, speranta ca ea sa faca iarna sa treaca mai repede si sa aduca primavara. Primele berze sau randunici sunt considerate vestitorii primaverii si o dovada ca Baba Marta are o stare de spirit buna si ca este pregatita sa se retraga. Unele persoane leaga martenita de ramura unui pom fructifer, dandu-i copacului sanatatea si norocul pe care purtatorul le are. In alte parti, martenita se pune sub o piatra, iar insectele care se afla in preajma deco... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro