Marsul minerilor n-a folosit la nimic. 2.000 de mineri din Motru si Mehedinti, disponibilizati de la 1 iulie
"Raportat la structura actuala a personalului, o pondere importanta in randul personalului disponibilizat in cei cinci ani o va avea si personalul TESA, precum si personalul indirect productiv sau auxiliar, ca urmare a reducerii capacitatilor de productie existente, a externalizarii unor activitati, a remodelarii proceselor si procedurilor interne, a optimizarii fluxurilor de informatii si a circuitului de documente, precum si a implementarii unor solutii integrate operationale, de management si de control", a explicat Laurentiu Ciobotarica, pentru publicatia citata. Minerii nu sunt multumiti de planul de restructurare Liderii de sindicat din CEO sunt nemultumiti de planul de restructurare a companiei anuntate de conducerea Complexului si il asteapta la discutii pe vicepremierul Costin Borc, ministrul economiei si comertului.
O parte din angajatii Complexului Energetic Oltenia (CEO) revin, de astazi, la lucru, pentru ca a crescut cererea de energie din carbune. Conducerea CEO a anuntat planul de disponibilizari de personal pentru perioada 2016-2020: in total, vor fi dati afara 5.269 de angajati.
Cu toate ca ortacii din Bazinul minier Motru ar fi trebuit sa ramana in somaj tehnic in perioada urmatoare, ca urmare a cresterii cererii de energie pe carbune, s-a decis ca si acestia sa revina la lucru, alaturi de minerii din Bazinul Rovinari, scrie Gazeta de Sud.
In acest moment, la CEO are 15.200 de angajati, peste 80% din carierele miniere fiind pe teritoriul judetului Gorj, unde exista si doua termocentrale.
Dintre acestea, 1.067 indeplinesc conditiile de pensionare, 335 provind din zona de energie, 648 din zona de minerit, iar 84 din alte activitati, noteaza AICI aceeasi publicatie.
Potrivit calculelor prezentate in planul de reorganizare a companiei, venitul net de completare pe care il va primi fiecare angajat pensionabil disponibilizat va fi de 1.943 de lei lunar, in primul an, si de 1.224 de lei lunar pentru al doilea an.
"Raportat la structura actuala a personalului, o pondere importanta in randul personalului disponibilizat in cei cinci ani o va avea si personalul TESA, precum si personalul indirect productiv sau auxiliar, ca urmare a reducerii capacitatilor de productie existente, a externalizarii unor activitati, a remodelarii proceselor si procedurilor interne, a optimizarii fluxurilor de informatii si a circuitului de documente, precum si a implementarii unor solutii integrate operationale, de management si de control", a explicat Laurentiu Ciobotarica, pentru publicatia citata.
Taie si din posturile de conducere
La sfarsitul anului 2016, CEO va avea 13.284 de angajati, iar cheltuielile cu platile compensatorii se vor ridica, la nivelul acestui an, la aproximativ 50 de milioane de lei, in timp ce pana in 2020... Citeste intreg articolul pe evz.ro