Marmureanu: "Un cutremur obisnuit". Cat de valabila este teoria cutremurelor mici, benefice pentru detensionare

Marmureanu:

Seismul s-a produs in noaptea de marti spre miercuri, la ora 1 si 20 de minute, la 137 de kilometri de Bucuresti. In Galati, trei persoane, o femeie de 39 de ani, un barbat de 34 de ani si o tanara de 22 de ani, au facut atacuri de panica si au sunat la Ambulanta. Verificarea structurii de rezistenta a locuintei, repararea instalatiilor electrice si a celor de gaz, identificarea zonelor periculoase din locuinta, gasirea unui loc sigur de adapostire in caz de cutremur sunt doar cateva dintre sfaturile de baza.

acum 71 luni (28 Dec 2016)

Seismul s-a produs in noaptea de marti spre miercuri, la ora 1 si 20 de minute, la 137 de kilometri de Bucuresti. Desi intensitatea a fost de 5,3 grade pe scara Richter si ora era tarzie, cei mai multi locuitori ai Capitalei au simtit cutremurul. Unda de soc a zguduit judetele din est si sud, dar a ajuns si in Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria si in vestul Turciei. Prima estimare a Institului pentru Fizica Pamantului a fost de magnitudine 6, apoi revizuita la 5,4, pentru ca in final sa fie anuntata magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs la o adancime de aproape 100 de kilometri.

Un cutremur cu magnitudine 5,3 a avut loc si in 24 septembrie, la ora 2.11, resimtindu-se si in Bucuresti. Seismul s-a produs in zona Vrancea, la o adancime de 112,3 kilometri.

Cele mai mai puternice cutremure produse in Romania dupa Revolutie sunt cele inregistrate pe 30 si, respectiv, 31 mai 1990, cu magnitudini de 6,9 si respectiv 6,4. Alerta la pompieri

Dupa producerea seismului, pompierii din Bucuresti au intrat in alerta si au decis sa faca un control in cea mai vulnerabila zona a Capitalei, unde se afla numeroase cladiri cu "bulina rosie": Centrul Vechi. Nu avem nicio situatie de urgenta raporata", a spus Daniel Vasile, purtator de cuvant ISU.

Autoritatile din domeniul situatiilor de urgenta au desfasurat in noiembrie un amplu exercitiu de simulare in caz de cutremur. In Galati, trei persoane, o femeie de 39 de ani, un barbat de 34 de ani si o tanara de 22 de ani, au facut atacuri de panica si au sunat la Ambulanta. De asemenea, un apel la 112 a fost dat si in Brasov, tot de catre o femeie care a facut un atac de panica, aceasta primind ajutor acasa. "Un cutremur obisnuit"

Specialistii ii linistesc pe romani si spun ca seismul din noaptea de marti spre miercuri este unul obisnuit. Presedintele de onoare al Institutului National pentru Fizica Pamantului (... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro