Marirea si decaderea vechilor castele ale Transilvaniei

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) va invita la expozitia de fotografie "Pietrele raman. Atunci s-a nascut prima fotografie panoramica a castelului respectiv si tot atunci a luat nastere si ideea de a vizita si de a imortaliza castelele din centrul Transilvaniei, din judetele Cluj si Mures. In portofoliul sau de pana acum se regasesc fotografii de peisaj, de portret, respectiv de evenimente si street photography.

acum 74 luni (16 Jul 2015)

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) va invita la expozitia de fotografie "Pietrele raman. Autorul lucrarilor, Ferencz AndrĂ¡s, a urmat cursurile Scolii Populare de Arte din Targu-Mures, Sectia Fotografie. Impreuna cu profesorul si colegii lui, a efectuat o vizita de genul "photowalking" la castelul Teleki din Gornesti. Atunci s-a nascut prima fotografie panoramica a castelului respectiv si tot atunci a luat nastere si ideea de a vizita si de a imortaliza castelele din centrul Transilvaniei, din judetele Cluj si Mures.

Au urmat cateva "pelerinaje" impreuna cu familia la Sanpaul, Ogra, Ocna de Mures, Cisteiu de Mures, Ozd, Rascruci, Bontida, Manastirea, Coplean, Brancovenesti, Urmenis, Dumbravioara, Cetatea de Balta si Sanmiclaus, unde au fost realizate fotografiile expuse. Majoritatea acestora sunt facute prin tehnica de contopire digitala a mai multor cadre, prin care s-a obtinut efectul fish-eye sau panoramic. La fel ca proprietarii lor, au avut parte de o soarta vitrega. S-au ruinat si, intr-un fel sau altul, au ajuns sa simbolizeze avatarurile istorice din secolul al XX-lea. Cu toate acestea, constructiile deteriorate, respectiv ruinele lor, mai poarta pe ele urmele stralucirii de odinioara si ale frumusetii arhitecturale. Chiar daca si-ar dori, autorul nu si-a propus "salvarea" acestui patrimoniu deosebit de valoros, deoarece situatia fiecarui castel este diferita si trebuie tratata cu mare grija. Fara accesul publicului larg sau fara activitatile culturale calitative si atractive, castelele risca sa aiba parte - pe langa cel fizic - si de un declin moral. Fotografiile expuse il invita pur si simplu pe vizitatorul expozitiei la o calatorie peste secole, care sa evoce trecutul si sa ii permita sa cunoasca prezentul si sa intuiasca viitorul. A urmat cursurile Scolii Populare de Arte din Targu-Mures, Sectia Fotografie. In portofoliul sau de pana acum se regasesc fotografii de peisaj, de portret, respectiv de evenimente si street photography. In se... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro