Marinar roman cazut in razboiul altora. Cine plateste?

Marinar roman cazut in razboiul altora. Cine plateste?

Dar de ce ar fi drept ca astfel de sacrificii sa aiba loc de dragul razboaielor purtate de altii? Prins la mijloc intre furiile acestor straini pentru care o viata de om este la fel de banala ca un burik de la colt de strada. Pe de-o parte este guvernul militiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei), pe de alta parte se afla cel recunoscut de comunitatea internationala, cu sediul la Tobruk, in apropiere de frontiera cu Egiptul. Cand iti petreci viata mai degraba pe valuri si atingi tarmuri pe care multi nu le invata nici la ora de geografie, esti mult mai aproape de "lumea rea" de la televizor.

acum 65 luni (6 Jan 2015)

>

Eduard Curduman a murit la bordul navei sub pavilion liberian. Avea 24 de ani fara o luna, iar trupul sau neinsufletit a fost recuperat chiar de tatal lui, aflat pe acelasi vas. Este o decizie sa pleci pe mare, sa-ti lasi acasa familia si prietenii, sa te culci si sa te trezesti in mijlocul oceanului aproape sase luni pe an. Nu e usor sa intelegi asta din spatele ecranului de calculator. Dar de ce ar fi drept ca astfel de sacrificii sa aiba loc de dragul razboaielor purtate de altii? Prins la mijloc intre furiile acestor straini pentru care o viata de om este la fel de banala ca un burik de la colt de strada.

Sangele varsat, elen si roman, de la bordul vasului grecesc, nu este singurul caz in care victime nevinovate cad in razboaie religioase. Despre acest baiat, asa cum a fost odata si tatal meu, care abia isi incepuse viata de lup de mare.

A fost o consecinta a haosului din Libia. Dar nu este Libia, de fapt, responsabilitatea comunitatii internationale? Asa ca, din 26 de suflete, doua au devenit, fara voie, ofranda. Si-a dat ultima suflare in portul Derna, fieful islamistilor de mai bine de doi ani. El va fi uitat curand de presa. Dar "cuibul de teroristi" din tara aflata-n nordul Africii va ramane cu noi.

De la Primavara Araba, de la caderea si moartea lui Muammar Gaddafi din 2011, Libia a fost dezbinata. Pe de-o parte este guvernul militiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei), pe de alta parte se afla cel recunoscut de comunitatea internationala, cu sediul la Tobruk, in apropiere de frontiera cu Egiptul.

"Daca vom avea nevoie de o interventie militara in Libia, vom apela la fratii nostri arabi", a declarat prutatorul de cuvant al parlamentului recunoscut, Aqila Issa.

Cand iti petreci viata mai degraba pe valuri si atingi tarmuri pe care multi nu le invata nici la ora de geografie, esti mult mai aproape de "lumea rea" de la televizor. Razboiul altora devine palpabil, iar tu incerci sa te strecor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro